Élet-Stílus

Pozsonyi Piknik – ahol a híres emberek járnak

Szilágyi Áron a Pozsonyi Pikniken (Szilágyi Áron, Pozsonyi Piknik)
Szilágyi Áron a Pozsonyi Pikniken (Szilágyi Áron, Pozsonyi Piknik)

Szombaton a budapesti Pozsonyi út minden bizonnyal rekordot döntött. Egyrészt mert az immár negyedik alkalommal megrendezett Pozsonyi Piknikre minden eddiginél többen jöttek el (a szervezők nem tudtak pontos adatot mondani, de tavaly, amikor szintén nagy volt errefelé a jövés-menés, több mint 15 ezren voltak, idén pedig egy gombostűt sem lehetett leejteni Újlipótváros „főutcáján”); másrészt pedig ezen a napon biztosan itt volt az egy négyzetméterre eső legtöbb ismert arc a városban.

Még a reggel szemerkélő eső sem tántorította el a notórius piknikezőket – jöttek, hogy együtt legyenek, hogy beszélgessenek egy jót, egyenek-igyanak, és persze hogy „híres emberekre” vadásszanak.

„Úristen, az ott a Kulka és a Cserhalmi!” – suttogta elragadtatva egy középkorú hölgy, akinek fogalma sem volt arról, mi ez a felfordulás a Pozsonyi úton. Pedig csak annyi történt, hogy az este fellépő művészek még délután megmerítkeztek a piknik forgatagában. De ha a hölgy jobban körülnéz, láthatott volna mást is: Dés Lászlót, Szalóki Ágit, Básti Julit és a Liszt Ferenc Kamarazenekart.


Kulka János délután megmerítkezett, este fellépett

Vagy Gálvölgyi Jánost, aki feleségével és Hernádi Judittal diskurált a könyvesbolt előtt. Vagy Portisch Lajos nemzetközi sakknagymestert, aki szokásos szimultánja előtt még a színpad felé igyekezett, hogy előadjon néhány dalt a szomszédságnak. Farkasházy Tivadart természetesen a Heti Hetesről kérdezték a rajongói, Krizsó Szilviát pedig arról, hogy tényleg operaáriákat fog-e énekelni? És tényleg. Aztán egyszer csak feltűnt egy csinos, kék pólós fiatalember, akiben többen Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívónkat vélték felismerni – tényleg ő volt.

Ez volt a negyedik Pozsonyi Piknik: egy teljesen civil kezdeményezésű és szervezésű fesztivál a főváros szívében. Amolyan városi „falunap”. Színpadokkal, árusokkal, rengeteg programmal. A Pikniket három helybeli polgár hozta létre és működteti. A baráti összejövetelből ma már több tízezres rendezvény lett, amelyen rangot jelent fellépni. A környékben lakó művészek általában ingyen jönnek, a szervezőknek ilyenkor csak a technikáért kell fizetniük. De a Pozsonyi Piknik ma már megengedheti magának azt is, hogy bemutasson egy-egy költségesebb produkciót. A pénzt a boltosok és helyi magánemberek adják össze, de néhány jelentősebb támogató, köztük a XIII. kerületi önkormányzat nélkül nem boldogulnának.

Az idei Piknik egyik legemlékezetesebb pillanata Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni köszöntése volt 100. születésnapján. A Radnóti Miklós Színház igazgatójának, Bálint Andrásnak a köszöntője után 100 léggömböt engedtek a magasba. A lufik rövid ideig megpihentek Fifi néni erkélyén, aztán elvitorláztak a szélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik