Élet-Stílus

Egész életében szenvedhet egy henna-tetoválás miatt

Az ötéves Jess szervezetébe egy, a nyaralásuk alatt készített tetoválásból került mérgező anyag.

„Ártatlan meglepetésnek szántuk – mondta az elkeseredett apa. Paul Errington, ha tehetné, ma már megtiltaná fiának a henna-tetoválásokat. – Nekem is vannak tetoválásaim, és melyik fiú ne szeretne egy kicsit az édesapjára hasonlítani? Ráadásul Balin minden kisfiú csináltatott magának valamilyen mintát, így amikor könyörögni kezdett, megsajnáltuk” – tette hozzá.

Csakhogy Jess még csak nem is sejthette, hogy az ártatlannak tűnő nyaralási szuvenír egész életét tönkreteheti. Csupán néhány héttel a hazaérkezésünk után derült ki, hogy a tetoválásokkal valami nem volt rendben. A festék – ahogy az a hennafestések esetében lenni szokott – szép lassan eltűnt Jess bőréről, ám helyette piros foltok jelentek meg a testén. Sárkány alakúak, éppen az eltűnt minta helyén.

Az aggódó szülők a kisfiút azonnal orvoshoz vitték. A doktor szerint az eredeti rajzot Balin minden bizonnyal parafenilén-diaminnal (PPD) készült festékkel készíthették. Egy olyan fekete vegyülettel, aminek közismert az erősen allergizáló hatása. Súlyos esetben allergiás bőrgyulladást is okozhat, mint Jess esetében is.

Szerencsére a kisfiúnak fájdalmai nincsenek, az orvosa javaslatára szülei szteroidos krémmel kenik a tetoválások helyét, hogy eltűnjön a pirosság, de ezzel még nincs vége a történetnek. Az allergia valószínűleg Jess egész életét végigkíséri majd, emiatt vigyáznia kell majd a fekete ruhákkal és hajfestékekkel is, amikben sokszor ez a vegyület is megtalálható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik