Élet-Stílus

Mégsem okoz agydaganatot a macska

cica (kiscica, )
cica (kiscica, )

A macskák és az agydaganat közötti kapcsolat lehetőségét először tavaly vetette fel egy kutatás.

Ha nem tudja, hová tegye a macska és az agydaganat lehetséges kapcsolatának kérdését, egy kicsit segítünk. A történet azzal kezdődött, hogy a Biology Letters folyóiratban tavaly megjelent egy kutatás, amely azt mutatta ki, hogy a Toxoplasma gondii élősködő fertőzése összefüggésben állhat az emberi agydaganattal. T. gondii különféle emlősökben élhet, de szaporodásához a macska bélrendszerére van szüksége.

A macskák természetes gazdaszerepéből kiindulva az agydaganattal kapcsolatos eredmények nyomán természetesen felvetődött az az aggály, hogy a macskák átadhatják a parazitát az embereknek, ami növelheti az agydaganat kockázatát. A T. gondii egyébként a neurózissal, a skizofréniával és az öngyilkossági kísérletekkel is összefüggésbe hozható.

A Biology Letters 2012 augusztusi számában közzétett új tanulmányhoz az Oxfordi Egyetem kutatói Vicky Benson vezetésével az Egyesült Királyság rákregiszterét és 626 454 középkorú nő csoportját elemezték, és semmiféle összefüggést nem találtak a macskatartás és az agydaganat között.

Ha a friss kutatásról többet szeretne megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Mégsem okoz agydaganatot a macska (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik