Élet-Stílus

Mitől retteg a magyar?

háziorvosi rendelés (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)
háziorvosi rendelés (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)

A többség elsősorban az olyan betegségek miatt aggódik, ami ellen csak keveset lehet tenni.

A családjában már minden második magyar találkozott rettegett betegséggel, minden harmadik pedig fél attól, hogy eljön majd a pillanat, amikor neki is ilyen betegséggel kell megküzdenie. A CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából készült friss kutatás szerint, melyben 500, 18 évesnél idősebb állampolgár vett részt, a magyarok leginkább a ráktól és a szívinfarktustól tartanak.

Hogy mik azok a rettegett betegségek?

A magyarok többsége a daganatos megbetegedésektől, a szívinfarktustól, a stroke-tól és az Alzheimer-kórtól retteg, azért, mert ezek a betegségek felelnek a halálozás jelentős részéért, nem mellesleg egy részük egyelőre még nem gyógyítható.

Tovább növeli a betegségekkel kapcsolatban érzett félelmet az is, hogy a válaszadók nagy többsége úgy érzi, ezek a betegségek velük is bármikor előfordulhatnak. Nem úgy az idegrendszeri vagy épp a szervátültetéses esetek: érdekes, hogy a felmérés szerint az emberek ezektől nem tartanak annyira.

Kitől remélnénk segítséget?

A szakemberek rákérdeztek arra is, hogy a legtöbben kihez fordulnának segítségért, ha az egyik vagy másik mumus betegséggel kerülnének szemben. Kiderült, hogy a legtöbben az ismerős orvosban bíznak meg, ezt követték a külföldi, majd a hazai magán egészségügyi szolgáltatók. A magyarok a legkevésbé a területileg illetékes állami kórházakban bíznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik