Élet-Stílus

Iskolában a kiszáradás szélén

Hogyan vegyük rá a nebulókat a rendszeres folyadékfogyasztásra?

Akármilyen meglepően hangzik, a rendszeres és kielégítő folyadékfogyasztás nem velünk született készség, hanem olyasmi, amire tudatosan ügyelnünk kell. Építsük be gyermekünk szokásai közé: felnőttkorában hálás lesz érte!

A szomjúság ugyan jelzi nekünk, hogy pótolnunk kell a szervezetünk által elvesztett folyadékmennyiséget, de gyakran mire testünk eddig eljut, már egyéb tünetek, fejfájás, fáradtság és szédülés is társulhatnak hozzá. Azaz elvileg nem érdemes megvárni, míg szomjasak leszünk, hanem már jóval előbb innunk kell.

Ezt egy felnőtt megérti, de egy egész nap rohangáló, ezer dologgal foglalkozó gyerek számára a téma unalmas, és nem is akar többet foglalkozni vele, csak annyit, hogy ha már nagyon ki van tikkadva, odarohan a csaphoz, és iszik pár kortyot.

Pedig míg egy három éves gyereknek napi háromnegyed liter, addig egy öt- és nyolcéves közöttinek már napi 1 liter a folyadékszükséglete. Kilenctől tizenkét éves korig pedig ez a mennyiségi igény már napi másfél liter. Ezek a mennyiségi igények pedig csak nőnek meleg idő vagy intenzív testmozgás esetén.

Mint látjuk, tekintélyes mennyiséget kell “beletrükköznünk” gyermekünkbe, ha szeretné tudni miből, kattintson ide.

Forrás:

Iskolában a kiszáradás szélén (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik