Élet-Stílus

Vécéhasználat előtt is mosson kezet!

Az életben vannak dolgok, amikre egy kisfiút csak egy „nagyfiú" taníthat meg.

Egy ismerős anyuka két kislánya után harmadiknak kisfiút várt. Kis híján pánikba esett attól, mennyire másként kell bánni a fiúkkal, és félt, nehogy valamit rosszul tegyen fürdetéskor, a kiskölyök intim testrészeinek ápolása közben. Még meg sem született a kicsi, de a kisgyermekes szülők weboldalán már egész vitasorozat indult arról, hogy van-e teendő a letapadt előbőrrel, vissza kell-e húzni a csecsemők fitymáját a makkról, egyáltalán, igényel-e külön gondozást a fiúgyerekek nemi szerve.

A beszélgetésbe nemcsak tapasztalt kismamák, hanem szakértők is belekapcsolódtak: a végén abban maradtak, hogy a fityma letapadása (egy sejtsorral való lezárása) nemcsak normális az első életévben, hanem szükséges és jó dolog is, hiszen ez a lezárás megakadályozza, hogy váladék, piszok vagy bármi más, baktériumoknak táptalajt nyújtó anyag kerüljön az előbőr alá. Egyéves korra az esetek legnagyobb részében a letapadás magától meg is szűnik, a fityma visszahúzhatóvá válik. Addig azonban nem szabad erőszakosan próbálkozni a felszakításával, mert ezzel olyan mikrosérüléseket lehet okozni, amelyek hegesedve gyógyulnak, és nagyobb bajt okozhatnak: valódi fitymaszűkületet hozhatnak létre. Ha a letapadás nem oldódna fel magától, akkor szükség esetén a szakorvos egy egyszerű beavatkozással segíthet.

Kisgyermekek is meg tudják tanulni

A csecsemőket tehát ilyen szempontból jobb békén hagyni, nincs külön teendő az intim higiéniájukkal. A 2-3 éves kisfiúk esetében azonban már más a helyzet: őket nemcsak a „férfias” állva pisilésre kell megtanítani, hanem ennél jóval fontosabb kora gyermekkortól kezdve elsajátítaniuk a helyes tisztálkodás mikéntjét. A már felszakadt fitymabőrt fürdéskor a lehető legjobban fel kell húzni, és alatta is alaposan meg kell mosni a hímvesszőt.

Ha szeretné tudni, miért ajánlott a férfiaknak vécéhasználat előtt is kezet mosniuk, kattintson ide.

Forrás: Férfititkok: kis- és nagyfiúknak is ajánljuk! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik