Élet-Stílus

Kíváncsi, milyen illata van Bécsnek?

Egy osztrák filozófiatanár úgy döntött, hogy illattá változtatja a városokat és a művészetet.

Wolfgang Lederhaas előtt fényes egyetemi karrier állt: filozófusként futhatott volna be, ám lemondott a lehetőségről, hogy minden idejét a saját cégének szentelhesse, melyben irodalmat, festményeket, zenét és városokat alakít át szappanná, hogy azok mindenki számára érezhetővé és megfoghatóvá váljanak.

A 36 éves férfi elmondta, hogy míg a kozmetikai ipar csupán a felszínt kapargatja, ő mélyebbre hatolt az illatok birodalmában, épp ezért sokkal többet ad a vásárlóinak. „Olyasvalamit akarok létrehozni, ami tapintható, amit az emberek belélegezhetnek, és elmosolyodhatnak rajta, valamit, ami boldogságot ad nekik.”


Az operáknak is lehet illata

Az osztrák férfi első saját kollekciója már forgalomba is került: a XVII. és XVIII. századi német irodalmárok alkotásaiból készített szappanok 80 euróba kerülnek. „Persze bárki vásárolhat hagyományos szappant akár 20 centért is, az is tartalmaz valamilyen történetet, de nem azt, amelyet hallani akarunk. Az a história a munkaerő kiszipolyozásáról, az erőforrások pazarlásáról, szintetikus összetevőkről és környezetszennyezésről szól” – vélekedett.

„Bármit szappanná tudok változtatni, például városokat, mint New York vagy Párizs. Ha Bécsről lesz szó, a szappan marcipán- és Sacher-torta illatú lesz, sok tejszínnel – fedte fel. – Meghallgatom a vevők véleményét is. Volt, aki felkeresett, hogy elmondja érzéseit. Egyre bizonygatta, hogy ‘az egész fürdőszoba a Varázsfuvola illatát árasztja, és ez pompás’. Egy másik pedig bevallotta, hogy gyakrabban jár a vécére, pusztán azért, hogy sűrűbben moshasson kezet operaszappanával.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik