Élet-Stílus

A kemó nem árt a babának

terhes-varandos(960x640)(1).jpg (ternes várandós)
terhes-varandos(960x640)(1).jpg (ternes várandós)

A kutatók szerint azok a nők, akiknél a terhesség alatt fedeznek fel rosszindulatú daganatot, alávethetik magukat a kemoterápiás kezelésnek.

A protokoll egészen mostanáig teljesen más volt: az orvosok nem voltak biztosak abban, hogyan hat a magzat fejlődésére a kemoterápiás eljárás, épp ezért óva intették a kismamát attól, hogy kitegye annak magát és gyermekét. Az önfeláldozások és az abortuszok időszakának most úgy tűnik vége szakadhat, egy német kutatócsoport ugyanis azt állítja, a kemoterápia nem befolyásolja a baba fejlődését.

Kutatásukban 400 olyan európai nő vett részt, akiket aközben diagnosztizáltak korai stádiumú mellrákkal, miközben várandósak voltak. A vizsgálat szereplői közül 197 nő vállalta a kemoterápiás kezelést, újszülött gyermekeik ennek ellenére sem szenvedtek semmilyen károsodást a gyógyszerek miatt, igaz, a babák valamivel kisebb súllyal születtek, mint azok, akiknek édesanyja nem vállalta a kemoterápiás kezelést.

Ezen túlmenően csupán néhány kisebb eltérés mutatkozott a két csoport között: az orvosok szerint szülés közben nagyobb volt a komplikáció valószínűsége, illetve annak is nőtt a lehetősége, hogy a baba valamivel korábban érkezik a kemoterápiás kezelésen részt vett édesanyáknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik