Élet-Stílus

Jön az egészséges csoki

csoki (csokoládé, )
csoki (csokoládé, )

Zsír helyett gyümölcslét tesznek majd bele, az íze viszont ugyanolyan lesz.

Képtelenség nem szeretni, pedig ha túlzásba visszük, garantáltak a pluszkilók: ez a csokoládé, ahogy mindenki ismeri. A Warwicki Egyetem kémikusai azonban nem elégedtek meg ennyivel, olyan csokoládét szerettek volna kifejleszteni, amit bárki, bármikor, bármilyen mennyiségben fogyaszthat anélkül, hogy amiatt lelkiismeretfurdalást kellene éreznie.

Dr. Stefan Bon, a kutatás vezetője elmondta, a csokoládé elsősorban magas zsírtartalma miatt került a „veszélyes” ételek listájára, ők pedig ezen változtattak, amikor elkészítették azt a változatot, amiben a kakaóvaj és a tejzsír egy részét speciális narancsból és áfonyából készült gyümölcslével helyettesítették. Hogy ez miért jó? Nos, az újfajta csoki kinézetre és állagra pontosan olyan, mint a hagyományos változat, cserébe kevesebb benne a zsír, mintegy 50%-kal.

És hogy milyen az íze? A kutatók szerint az első változatokban érezni lehetett a gyümölcsök ízét, de később rájöttek, hogy víz és C-vitamin hozzáadásával ez kiküszöbölhető. A feltalálók most abban bíznak, hogy az édességgyártó vállalatok is meglátják a fantáziát az újításban, és hamarosan a boltok polcaira is kerülhet majd az egészséges változatból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik