Élet-Stílus

Megvan az ország tortája

A meggy, a barack és a szilva után idén az alma lesz a főszereplő Magyarország születésnapi tortáján.

A „Magyarország Tortája” című pályázatot 2012-ben immár hatodik alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az akció évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre több cukrászda jelentkezik: nem véletlenül, a nyertes tortát mindig hatalmas érdeklődés kíséri.

Leszámítva a legelső „Magyarország Tortája” versenyt, a versengést hagyományosan egy válogató előzi meg: minden évben május végén rendezik az Év Fagylaltja versenyt, ahol bemutatkoznak azok a torták is, amelyek neveznek az ország születésnapi tortájának járó címért. Idén már több mint 35 torta közül választották a nyertest.


Kattintson a képre és nézze meg a bemutatót!
Fotó: Neményi Márton

A döntőbe az előválogatót követően 3 cukrászda remekműve jutott, amelyek sorsáról szigorú szakmai zsűri döntött. Végül a veszprémi cukrászmester, Pintér Zsolt szabolcsi almás máktortája lett a győztes. A nyertes sikerét a zamatos magyar almának és a hazai konyha kedvelt alapanyagának, a máknak köszönheti.

A nagyközönség először augusztus 20-án kóstolhatja meg az ország több mint 150 cukrászdájában, valamint augusztus 19–20-án a budai rakparton, a Magyar ízek utcájában. A torta receptjét ide kattintva olvashatják.

Gigantikus mennyiséggel készülnek a cukorbetegeknek is

A nemzeti ünnepen egyébként idén először nem csak a külön erre az alkalomra készülő, 25-30 ezer szelet országtortát kóstolhatják meg az érdeklődők, hanem az Ország Cukormentes Tortáját is. Csakúgy, mint a születésnapi torta esetében, a szervezők, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szeretné, ha ebből is hagyomány lehetne, hogy ilyen formában is felhívhassák a figyelmet erre az alattomos betegségre és azokra – egyre többekre –, akik ebben szenvednek.

Mautner Zsófia, a Magyarország Cukormentes Tortája zsűrijének elnöke, a Chili & Vanília blog szerzője elmondta, azokat a tortákat kedvelték leginkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát tudtak mutatni.

A 20 induló közül végül Zila László cukrászmester alkotása bizonyult verhetetlennek: a mester, aki tortáival már többször is elnyerte az Ország Tortájának járó címet, „Cukormentes almatorta egressel” nevű kreációjával vette le a szigorú zsűrit a lábáról. A sütemény – a Magyarország Tortájához hasonlóan – az ország számos cukrászdájában kapható, méghozzá úgy, hogy feltüntetik a szénhidrát- és a kalóriaértéket is. Egy szelet szénhidrátértéke 25,6 gramm, egy szelet kalóriaértéke pedig 309 kcal.

Minden gyerek lakjon jól!

A programokat, csakúgy, mint tavaly és előtte is, idén is végigkíséri a jótékonyság. Két éve a rendkívüli árvíz miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy – az Együtt az Ország! szlogennel – számos jótékonysági elemmel szervezik a programokat. Ezzel jelentős anyagi és lelki támogatást nyújtottak az árvíz sújtotta településeknek. Az összefogás erejére idén is számítanak a szervezők: ezúttal a rászoruló gyermekek étkeztetését segítenék. Minden, a Magyar ízek utcáján vásárolt finomságból származó nyereség 20%-a a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványon keresztül jut el a hátrányos helyzetben lévő gyermekekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik