Élet-Stílus

700 hektáron már támad a parlagfű

parlagfű-helikopter (ingyenes, )
parlagfű-helikopter (ingyenes, )

Az eddigi ellenőrzéseknél az ország 410 legkülönbözőbb helyén találtak a növényből, összesen 724 hektáron.

Az ellenőrzéseknél bírságolni, illetve közérdekű védekezést elrendelni akkor lehet, ha a virágbimbók már kialakultak vagy a parlagfű már virágzik. Mostanáig a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést és 13-szor szabtak ki bírságot.

A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint a művelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb a parlagfű, még az igazán problémás napraforgótáblák között is. A műveletlen területek azonban állandó munkát jelentenek, még akkor is, ha a jelenlegi aszályos időjárás kedvez a védekezésnek.

A parlagfűszezon tehát elkezdődött. A múlt héten az OKI Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik