Élet-Stílus

Sokoldalú tejtermékek

Nem csak a konyhában, de sportoláskor, sőt még a strandon is hasznukat vehetjük.

A tejtermékek gyermek- és idős korban a legkézenfekvőbb kalciumbeviteli formát jelentik a csontozat megerősítéséhez és védelméhez, de az aktív korú lakosság sem tekinthet el rendszeres fogyasztásától. A dietetikusok ajánlása szerint naponta fél liter tejnek megfelelő mennyiségű tejtermékre mindenképpen szüksége van a szervezetnek, nemcsak a fogakat és a csontokat erősítő kalcium miatt, hanem azért is, mert a bennük található fehérjék nagyon jó arányban képesek beépülni az izomzatba.

Frissítő tejtermékek a vízpartra

Ki ne érezte volna már strandolás után, hogy farkaséhes? A magyarázat egyszerű. A testhőmérsékletünknél hidegebb vízben beindulnak a szervezet védelmi reakciói, energiafelhasználásunk fokozódik. Ez még a fürdőzők által melegnek mondott, 26-28 fokos vízben is bekövetkezik, csak lassabban játszódik le a folyamat. Ha nyaralás alatt is oda szeretnénk figyelni táplálkozásunkra, jó, ha tudjuk, hogy a szervezet megnövekedett tápanyagigénye leghatékonyabban az úgynevezett kisétkezések – tízórai, uzsonna – beiktatása révén biztosítható. Jó megoldás, ha strandoláskor is gyümölccsel, zöldséggel dúsított, könnyen emészthető sovány tejterméket fogyasztunk. A hűtőtáskában tárolt joghurt és kefir az üdítők mellett egész nap friss és élvezhető utánpótlást biztosít, savanykás ízük felüdülést jelent a nagy melegben.

Napozáshoz

Reggel 11 óra előtt és délután 3 óra után nyugodtan vegyünk egy kis napfürdőt, hiszen szervezetünk így tud D-vitamint előállítani. Gondoskodjunk mindig a megfelelő kalciumbevitelről is, hogy a D-vitamin segítségével az ásványi anyag be tudjon épülni a csontokba és fogakba. Erre a legjobb megoldás a kalciumban dús tejtermékek fogyasztása.
Ha szeretné még többet megtudni, kattintson ide.
Forrás: Sokoldalú tejtermékek (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik