Élet-Stílus

A repülést túl lehet élni

repülőgép (repülőgép)
repülőgép (repülőgép)

Hiába mondják, hogy a repülő a legbiztonságosabb, tízből nyolcan még mindig szorongva szállnak be, mert az „nincs odadrótozva”.

A félelem persze egy részről érthető, hiszen a repülés alapvetően ellentmond minden emberi ösztönünknek, ráadásul senki sem szeret hosszú időre bezárva lenni egy szűkös és zsúfolt helyen. Pláne nem több tízezer méter magasan. Mégis, a többség így vagy úgy erőt vesz magán és legyőzi a félszet, sőt mi több, egy idő után még élvezi is a repülést. Míg a világ lakosságának egy kisebb hányada (minden 10. ember) annyira retteg, hogy szíve szerint a reptér közelébe se menne.

Pteromerhanophobia, orvosi szaknyelven így hívják azt, amikor valaki betegesen fél a repüléstől. A szakemberek régóta foglalkoznak vele, már csak azért is, mert sokaknak a munkáját, vagy épp a mindennapjait nehezíti meg, és arra jutottak, hogy a fóbia hátterében – csakúgy, mint sok másnál is – többféle ok húzódhat meg. Lehetnek genetikusak, a szüleinktől eltanultak, de a szorongás alapulhat rossz tapasztalaton, de kialakulhat a tévében látottak miatt is.

Egy mindenesetre biztos, a betegség súlyosságától függően, a pánikrohamokhoz nagyon hasonló tünetekkel jár. Izzadó tenyér, elszoruló torok, szapora szívverés, verejtékezés, émelygés, hogy csak néhányat említsünk.

Ez a fóbia kicsit minden

Jó hír, hogy a betegség – hatalmas akaraterővel és kitartással – igenis legyőzhető, melyhez az első és egyben legfontosabb lépés az, hogy felismerjük a tüneteinket. A szakemberek azt javasolják, hogy minden olyan esetben, amikor gépre vagyunk kénytelenek szállni, lebegjen a szemünk előtt az utazásunk célja (függetlenül attól, hogy az egy nyaralás része, vagy épp a munkáé). Mindezek mellett elképesztően nagy szerep jut a helyes légzésnek, ami segíthet megőrizni a nyugalmunkat a legrosszabb pillanatokban. (A helyes haslégzést otthon is gyakorolhatjuk.)

Ellentétben a víziszonnyal, vagy a tériszonnyal, a repülésfóbia összetett félelem, vagyis éppúgy tetten érhető benne, a kontroll átadásától és a magasságtól való félelem, mint a klausztrofóbia, épp ezért a szakemberek szerint nehezebb kezelni is. De nem lehetetlen:

  1. Tudd, mi vár rád – próbáld megérteni/egy hozzáértővel elmagyaráztatni a zajokat, a hangokat, a mozgásokat, érdemes beszélgetni olyan barátokkal, akik már repültek.

  2. Tudd, hogy a repülés biztonságos – a ’80-as években Amerikában 2 millió utasra jutott egy-egy haláleset. A ’90-es évek végére ez az arány úgy módosult, hogy 7,5 millió utasara jutott egy haláleset.

  3. Ülj ablak mellé és élvezd a kilátást

  4. Lélegezz

  5. Hallgass zenét

Érdekes, hogy a repülésfóbiásoknak nem csak a pszichológusok, de maguk a légitársaságok is igyekeznek segíteni. A British Airways az Aviatours Ltd.-vel közösen például létrehozott egy úgynevezett „bátorító tanfolyamot”, ahol két pilóta és két pszichológus segítségével próbálják legyűrni a fóbiások félelmeit. Az előadások mellett a résztvevők élesben is kipróbálhatják a repülést, a tanfolyamba ugyanis egy rövid légitúra is beletartozik.

Ők is félnek:

A hírességek közül is sokan vannak, akik éppen ebben a fóbiában szenvednek:
Jennifer Aniston, aki jó néhány évvel ezelőtt elektromos viharba került egy géppel
Ben Affleck, aki 9 éves kora óta retteg, mert a gépbe amivel akkor repült egy villám csapott és kigyulladt a hajtóműve
Megan Fox
Colin Farrel, akit a zajok és a gép mozgása kerget az őrületbe
Whoopi Goldberg, aki 30 éve san diego-i erkélyéről nézett végig egy légiszerencsétlenséget

Ajánlott videó

Olvasói sztorik