Élet-Stílus

Legális doppingszerek: ezekkel élnek olimpikonjaink

A kiemelkedő eredményt elérő sportolók teljesítményéhez legális teljesítményfokozók is szükségeltetnek.

Legyenek azok vitaminok, speciális edzés- és pihenési módszerek, vagy éppen egészen egyszerű praktikák. Esetükben ugyanis a legapróbb mozzanat is számít.

Aligha telt el olimpia anélkül, hogy egy-egy sportoló – okkal vagy anélkül – doppinggyanúba ne keveredett volna. És anélkül, hogy ne képezné vita tárgyát az, hogy a versenyzők doppingellenőrzése mennyire alkalmas arra, hogy kiszűrje a legújabb doppingszereket. Az viszont már kevésbé bolygatja a kedélyeket, hogy mennyire szűk az a határ, amelyen a mai élsportolóknak mozogniuk kell, hogy önnön erejükből tudásuk maximumát nyújthassák. Pedig a versenyzőknek ezért is tenniük kell. Teljesítményüket pedig legális módszerekkel kell növelniük.
„A teljesítmény fokozása érdekében az első és legfontosabb dolog az, hogy kiküszöböljük a teljesítménycsökkentő tényezőket. Gondolok itt például a vírusfertőzésekre, az egyszerű, banális betegségekre, a vérszegénységre vagy éppen vashiányra. Ezek ugyanis azok a problémák, amelyek elsőként vetik vissza a teljesítményt” – mondja dr. Csepregi Beáta, úszócsapatunk keretorvosa. Majd hozzáteszi azt is, hogy a teljesítményfokozáshoz szükséges az is, hogy csökkenthető legyen a sportolók sérülések utáni regenerálódási ideje. És persze a legfontosabb az, hogy eleve kisebb legyen a sérülések veszélye. „Korábban előfordult az, hogy az úszókat uszodán kívül – például focizás közben – érte baleset. Ennek lehetőségét egy nagy világverseny előtt mindenképpen ki kell küszöbölnünk, így ebben az időszakban az élsportolókat óvjuk az ilyen jellegű szórakozástól” – hangsúlyozza a keretorvos.

Szemet a tányérra

Szakértőnktől megtudtuk azt is, hogy az olimpikonok munkáját – a velük foglalkozó team tagjaként – dietetikus is segíti. „Hála nekik, a sportolók akár személyre szabott étrendet is kaphatnak. Mert nyilván más minőségű és mennyiségű táplálékra van szükségük egy verseny alkalmával, és másra az edzések időszakában. Az egyes fogások megválasztása mellett fontosak az olyan legális táplálékkiegészítők is, amelyeket a sportolók kockázat nélkül szedhetnek. Ezek lényege ugyanis éppen az, hogy hosszú időn keresztül használva valódi teljesítményfokozást lesznek lehetővé.
Ha kíváncsi, még milyen legális doppingmódszerek léteznek, kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik