Élet-Stílus

Belehalhat a vízivásba

iszik (iszik, hőség, kánikula, )
iszik (iszik, hőség, kánikula, )

Életveszélyes függőségben szenved egy essexi háziasszony, aki képtelen megállni, hogy naponta legalább 20 liter vizet igyon.

Amikor Sasha Kennedyt otthon hatalmába keríti az érzés, hogy vizet kell innia, igyekszik úgy intézni, hogy azt gyerekei ne lássák. Egyrészt azért, mert nem szeretné, ha eltanulnák tőle a „rossz szokást”, másrészt azért, mert nem szeretné, ha azt hinnék, az a normális mennyiség, amit ő megiszik.

Merthogy Sasha bizony közel sem normális mennyiségben issza a vizet: a 26 éves nő igazi megszállott, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 20 litert tüntet el. Mostanra már nyugodtan aludni sem tud: óránként kel fel kortyolni, vagy épp azért, hogy a mosdóba menjen. Furcsa szenvedélye ellenére a fiatal anyuka igazi energiabomba, kedves és beszédes, pedig a víz mára gyakorlatilag az összes kapcsolatát tönkretette.

A fiatalasszony története egyébként már csak azért is érdekes, mert napjainkban a víz az egészséges életmód szimbólumává vált: sokan hiszik azt, hogy ha nagy mennyiségű vizet isznak, azzal száműzhetik a méreganyagokat a szervezetükből. És valóban, a víz nélkülözhetetlen az egészséges élethez, hiszen biztosítja a szerveink működését és segít elszállítani a tápanyagokat oda, ahol azokra szükség van.

Ha viszont túlzásba viszik – mint Sasha esetében -, az végzetes is lehet, és ezt csak kevesen tudják, ahogy azt is, hogy a napi ajánlott vízmennyiség 6-8 pohár. Aki ennél – rendszeresen – sokkal többet iszik, az a saját egészségét kockáztatja. Catherine Collins, a brit St. George’s Hospital dietetikusa például arra figyelmeztet, hogy a túl sok víz károsíthatja a szívet, emellett kimoshatja a szervezetből a hasznos, vízben oldódó vitaminokat (pl. a C-vitamint és a B-vitamint). A windsori urológia vezetője, Marc Laniado pedig azt javasolja, hogy azok, akik a napi ajánlott mennyiségnél többet isznak, mindenképpen látogassák rendszeresen az orvosukat, hogy kiderüljön, nincs-e komolyabb bajuk, például cukorbetegségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik