Élet-Stílus

Koszold össze az esküvői ruhád!

trash the dress  (trash the dress )
trash the dress  (trash the dress )

Amerikából érkezett az a (divat)őrület hazánkba, amely a trash the dress nevet kapta. A lényeg: minél mocskosabb az esküvői ruha, annál jobb.

Magyarországon is egyre inkább kezd elterjedni a fiatal, házasodni készülő pároknál a trash the dress jellegű esküvői fotózás. A fashion és glamure fotókhoz közel álló műfaj 2001-ben jelent meg a nagyvilágban, s elsőként John Michael Cooper készítette el őket. Magyarországra körülbelül pedig 2008 környékére hajózott ide a tengeren túlról.

A TTD hazánkban még nagyon gyerek cipőben jár, de Amerika szele már egészen Szegedig fújta. Bozsó Krisztián, egy fiatal esküvői fényképész – és fotóriporter – nemrégiben készítette el első TTD fotógalériáját egy helyi esküvő alkalmából.

Gabi és Ádám már a ceremónia szervezése alatt is tudták, hogy valami különlegeset szeretnének az amúgy sem szokványos napjukba csempészni. „Amikor elkezdtem szervezni a nagy napot, barátnőmtől kaptam egy CD-t, amin mindent megtaláltam ahhoz, hogy létrehozzam a tökéletes napot. Ezen a CD-n találkoztam először a trash the dress fotózással, ami rögtön megragadta a fantáziámat” – mesélte Gabi, az egykori menyasszony.

A fotók lényege: legyen minél koszosabb, vizesebb a hófehér menyasszonyi ruha és a vőlegényi szmoking, majd szaggassuk szét az egészet! Ez már csak azért is furcsa, mert (majdnem) minden kislány arról álmodik, hogy egy hófehér, gyönyörű – és annál drágább – ruhában vonul majd az oltár elé, ha felnőtt lesz.

Sosem akartam évtizedeken keresztül a szekrényben tárolni a ruhámat. Édesanyámnak is meg van a sajátja, és bár neki lehet, hogy szép emlék, nekem csak egy csúnyácska, megsárgult ruhadarab. Számomra nagyon kiábrándító lett volna pár évtized múlva a szekrényben megsárgult, tönkrement ruhámat nézegetni. És mennyi lett volna az esély arra, hogy mondjuk az x-edik házassági évfordulón még rám jöjjön, és ugyanilyen jól álljon, ha esetleg még egyszer, akár csak nosztalgiából fel akartam volna venni? Fogalmazhatunk úgy is, hogy az én menyasszonyi ruhám többet, szebb sorsot érdemelt ennél” – indokolta Gabi a ruhaszaggatást.

Lehet, hogy sokaknak még túl merész ez a fajta esküvői fotózás, de lássuk be: a „mosolyogj szépen egy réten” képek már kicsit unalmasak lehetnek a „fogj egy baltát és egy láncfűrészt a vőlegényedre” fotókkal szemben.

A házasság komoly dolog, sok felelősséggel és áldozat vállalással jár. Ezért nem baj az, ha az utolsó/első napon még bohóckodunk egyet, vízbe gázolunk az esküvőnkön, sárban fetrengünk naplementekor. És évekkel később is garantáltan mosolyogni fogunk a kissé bizarr, szokatlan esküvői fotóinkon.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik