Élet-Stílus

Akár a Parlamentet is megtölthetnék flódnival

hungarikum falu (hungarikum falu, )
hungarikum falu (hungarikum falu, )

Különleges rekordkísérletnek ad otthont a Szigeten a Magyarország népi kultúráját bemutató Hungarikum falu.

A tervek szerint augusztus 8-án állítják össze a világ legnagyobb flódniját. A kockákra felszelt darabok egymásra téve 96 méteres magasságig nyújtóznak majd, vagyis elérnék a Parlament csúcsát. Az eseményen és a rekord hitelesítésében részt vesz Koltai Lajos operatőr, Till Attila műsorvezető és Raj Ráchel tortatervező.

De mi is az a flódni?

A flódni a zsidó konyha egyik legismertebb süteménye, Magyarországon egészen biztosan a legismertebb. Édes, töltött sütemény. Alapvető összetevői: tészta több rétegben, az egyes rétegek között pedig töltelékként dió, mák, alma, lekvár.

A tészta alapanyagához gyakran bort is kevernek, más receptek szerint a mák- illetve diótölteléket főzik fel borral. Mazsolát, reszelt narancshéjat is szoktak a töltelékbe rakni – írja a wikipedia.hu.

Párosodjunk, mulatozzunk

A Hungarikum falu idei programjai egyébként a néphagyomány párosító szokásai köré csoportosulnak. A résztvevők páros táncokat rophatnak, a kézműves műhelyben népi motívumok felhasználásával páros ékszereket készíthetnek, és megismerkedhetnek a levendula tulajdonságaival.

Az esti táncházban a Poros együttes, a Bartina Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes és a Tanac Néptáncegyüttes húzza a talpalávalót.Akik kedvet kapnak, kipróbálhatják a bigézést, gólyalábazást, az ugróiskolát és a métát a szentendrei Skanzen segítségével, emellett esténként tűzugrás színesíti a programokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik