Élet-Stílus

Rettegő zsenik: világhíres hipochonderek

Charles Darwin ( Charles Darwin)
Charles Darwin ( Charles Darwin)

Egész életükben egy betegségtől rettegtek, a végén mégis másba haltak bele.

Tudják, milyen felirat olvasható a hipochonder sírján? „Ugye, megmondtam!” Ezúttal olyan ismert embereket gyűjtöttünk össze, akik egész életükben rettegtek valamilyen kórtól. Az is kiderül, hogy végül mi vitte el őket.

A hipochondria nem más, mint folyamatos, irracionális, indokolatlan aggódás valamilyen betegségtől, illetve a küllem valamely hibájától. Legtöbbször a harmincas életévekben kezdődik, és csúcsát a középkorúak között éri el, de tény, hogy bármely életkorban felléphet. Nézzük, mely hírességek éltek a hipochondria rabságában!

1. Charles Darwin

A tudós szinte neurotikus hipochonder volt, a bajain az sem segített, hogy apai nyomásra orvosnak tanult. Egész életében kínozták az állítólagos emésztőrendszeri problémák, melyek csak vidéki utazásai során enyhültek.

Darwin minden vélt problémájára vízi gyógymódokat alkalmazott, hol fürdőkúrát, hol borogatást, hol bedörzsölést. Különös mániáját, képzelgéseit és a betegségeivel való foglalatoskodást mi sem fémjelzi jobban, hogy felfúvódásos panaszairól például precíz jegyzeteket készített.

Százharminc éve – 1882. április 19-én – szívroham következtében halt meg.

2. Hans Christian Andersen

A nagy mesemondó már gyerekként is fogékony volt a mesékre, hitt minden babonában, és mindemellett természetesen határtalan volt a képzelete. Ez utóbbi nemcsak ismert meséiben (A rettenthetetlen ólomkatona, A kis hableány, A rút kiskacsa) mutatkozott meg, de saját nyűgjeit is túldimenzionálta kissé. Félelmei, szorongásai sokszínűek, például egy európai turné során azon aggódott leginkább, hogy egy húsdarabbal minden bizonnyal egy apró tűt nyelt.
Ha szeretné tudni, végül mi vitte el Andersent, kattintson ide.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik