Élet-Stílus

A szex nem befolyásolja az éremesélyt

atlétika (atlétika, )
atlétika (atlétika, )

Az ókori görögök egy-egy verseny előtt azért tartóztatták meg magukat, hogy ezáltal jobb eredményt érjenek el.

A tévhitet, miszerint az a sportoló, aki nem bírja visszafogni magát, és közvetlenül a verseny előtt szexuális életet él, az érmeit teszi kockára, régóta próbálják megcáfolni a szakemberek. Csakhogy a hosszú évek alatt mindez olyan mélyen beivódott a szokások közé, hogy mára szinte kitörölhetetlenné vált.

Bár tudományos bizonyíték eddig nem volt rá, a sportolók és felkészítőik úgy gondolták, a szex ilyen pattanásig feszült helyzetben feleslegesen fárasztja a sportolókat, és elvonja a figyelmüket a céljukról. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért kezdték meg kutatásukat a kanadai McGill Egyetem szakemberei, akik az évszázados tévhitet szerették volna megtorpedózni.

Mindezt persze tesztekkel, ezért felkértek 14 korábbi atlétát arra, hogy vessék alá magukat a szigorú teszteknek (amelyek az izomerőt mérték) kétféle módon is. A házas atlétákon az első teszteket délelőtt, a reggeli szexuális aktus után végezték, míg a második változatot 6 napos szexmegvonást követően. A vizsgálatok végén a szakemberek se izomerőben, se reakcióidőben, se egyensúlyérzékben nem találtak különbséget. Ezt követően a Colorado Egyetemen még két hasonló vizsgálatot végeztek el, hasonló eredménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik