Élet-Stílus

A Kennedy megfertőzheti a világot

A legfertőzöttebb repülőterek "ranglistáján' a New York-i John F. Kennedy repülőtér áll az első helyen.

Egy, az Egyesült Államokban megjelent tanulmány szerint a New York-i John F. Kennedy nemcsak az utasforgalmat illetően az egyik legnagyobb légikikötő, hanem a mikrobaforgalmazást illetően is. A legfertőzöttebb repülőterek listáján eszerint a JFK kiemelkedő, méghozzá az első helyen végzett.

A New York-i repteret a honolului repülőtér, a chicagói és a washingtoni követi. A szakemberek elmondták, a besorolás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ezek a repülőterek önmagukban fertőzöttek lennének. A rangos Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tanulmánya azt a számos tényezőt vizsgálja, amelyek magyarázatot adhatnak arra, milyen szerepet játszanak az adott repülőterek a fertőzések terjedésében. Ezek között szerepel a földrajzi fekvés és a várakozási idő is.

A tanulmány célja annak megértése, hogyan terjedhet az atipikus tüdőgyulladás (SARS) vagy a madárinfluenza vírusa világszerte.

Ruben Juanes, a MIT professzora elmondta, hogy az ő kutatásuk az első, amely a térben vizsgálja a járvány kialakulásakor a fertőzés különböző fázisait, illetve azt, hogy milyen gócpontok – adott esetben a repülőterek – vezetnek a szélesebb elterjedéshez. “Ezeknek a felfedezéseknek a segítségével segíteni lehet egy új járvány esetén a védőoltási stratégia elsődleges felméréséhez, illetve tájékoztatni a hatóságokat biológiai támadás esetén a legkényesebb útvonalakról.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik