Élet-Stílus

Akiket megölhet az étel

étel (étel, )
étel (étel, )

Míg a többség élvezi az ételt, vannak, akiknél már a legapróbb hozzávaló is súlyos allergiás rohamot vált ki.

Az élelmiszerek okozta mellékhatások oka lehet ételallergia vagy ételintolerancia. Míg háromból egy ember úgy gondolja, hogy ő „allergiás” bizonyos ételekre, addig a valódi ételallergia gyakorisága mintegy 2 százalék a felnőtt lakosság körében. Gyerekeknél ez a szám magasabb, 3-7 százalék között mozog, bár a gyerekek többsége kinövi az ételallergiát, mire elkezdi az iskolát.
Ételallergia

Sok esetben a mellékhatásokat mikrobiális ételmérgezés, valamely élelmiszertől való pszichológiai idegenkedés vagy egy-egy élelmiszer-összetevőre való érzékenység okozza.

Az intolerancia sajátos formája az élelmiszer-allergia egy ételre vagy egy bizonyos táplálék-összetevőre, amely aktiválja az immunrendszert, s az ellenanyagot termel a problémás étellel vagy összetevővel szemben. Az immunrendszer tehát ezt a többnyire ártalmatlan anyagot ártalmasnak ítéli, így elkezd dolgozni ellene, azaz a következő alkalommal, amikor ismét találkozik vele, antitesteket indít ellene, s ezzel olyan folyamatok kezdődnek el szervezetünkben, amelyek következtében kialakulnak az allergiás tünetek. A leggyakrabban előforduló tünetek:

  • légzőszervi tünetek: orrfolyás vagy orrdugulás, tüsszentés, asztma (nehézlégzés), köhögés, zihálás, légzési nehézségek
  • a bőrön megjelenő tünetek: az ajkak, a száj, nyelv, arc bedagadása, bőrkiütés vagy bőrpír, viszketés, ekcéma
  • gasztroenterológiai tünetek: hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás
  • szisztémás tünetek: anafilaxiás sokk (súlyos általános sokk)

Ha szeretné tudni, kik lehetnek veszélyben, kattintson ide: Akiket megölhet az étel (Forrás: Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik