Élet-Stílus

Rettegés és halálfélelem nyaraláskor

repülőgép (repülőgép)
repülőgép (repülőgép)

Vajon van segítség akkor, ha valaki nem mer repülőre szállni?

Sokan mondanak le nyaralásról, vagy zötykölődnek akár napokat a buszon, mert nem szeretnek repülőre ülni – sőt kifejezetten rettegnek attól, hogy egy “fémdobozban” kelljen néhány órát eltölteniük.

A repülésfóbia (azaz pteromerhanophobia) a különböző típusú fóbiáknak – pl. egy térségtől, bezártságtól, valamilyen állattól, közlekedéstől való félelmek -, egy speciális, nagyon gyakori fajtája. Előfordulási aránya 10-15 százalék. Összetett félelem: keveredhet benne a magasságtól való iszony, a bezártságtól való félelem, a kontroll átadásától – “nem én irányítom az eseményeket” – való szorongás.

A repülőgép a legbiztonságosabb közlekedési eszköz. Ezt ún. utaskilométerben lehet kifejezni: hány ezer kilométerre, hány millió utasra jut egy baleset, egy haláleset. A ’80-as években amerikai statisztikák szerint 2 millió utasra, míg a ’90-es években 7,5 millió utasra esett egy-egy haláleset. Az USÁ-ban – éves átlagban – mintegy 30 ember hal meg repülőgép-szerencsétlenségben, míg autóbalesetben mintegy 30 000.

 

A repülés alkalmával, de nagyon sokszor már a repülőtéren vagy ahhoz közeledve pánikbetegségre jellemző tünetek jelentkezhetnek. Szívdobogás, fulladásérzés, mellkasszorítás vagy hasmenés, haspuffadás, hányinger. Az ilyen tünetek kialakulásánál nagy jelentősége van a feltételes reflexek kialakulásának. Ha ugyanis valaki rosszul lesz egy adott helyzetben, a rosszullét érzése hozzákapcsolódik az éppen bejutó ingerekhez, ebben az esetben a repülőgép hangjához, az ülések látványához, a beszélgetés zsongásához, az üléseken való elhelyezkedéshez. Legközelebb ugyanezen bejutó ingerek reflexszerűen váltják ki a hozzá kapcsolódott rossz, félelemmel teli érzéseket.

Ha szeretné tudni, van-e segítség, kattintson ide.

Forrás:

Rettegés és félelem nyaraláskor (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik