Élet-Stílus

Mérgezőek a farmerek?

farmer (farmer)
farmer (farmer)

Nem is gondolnánk, hogy az egykori munkásnadrág mekkora veszélyt jelenthet az egészségünkre.

Százötven évvel ezelőtt elsősorban a munkások számára készítették a farmereket, mert a strapabíró és erős nadrág jól viselte a megpróbáltatásokat. Ma már világszerte a legtöbb ruhásszekrény nélkülözhetetlen darabjai és nem csak a vadiúj, kopásmentes nadrágok. A divattervezőknek köszönhetően ugyanis azok váltak igazán „trendivé”, amik úgy festenek, mintha valaki már rég leselejtezte volna őket.

Csakhogy a viseltesnek látszó fazonért komoly árat kell fizetni: és nem csak azoknak, akik megvásárolják azt. A mesterséges öregítést speciális technikákkal – kőmosással, homokfúvással és különféle vegyszerekkel végzik – amik adott esetben súlyosan károsítják a munkát elvégzők és a környezet egészségét. A viselőéről már nem is beszélve.

Egy erre vonatkozó friss felmérés szerint – amit az International Consumer Research & Testing végzett el – kiderült, hogy a módszerek közül a homokfúvás az igazán veszélyes, mert ennek során a levegőben szálló homokszemcséket könnyű belélegezni, ami a tüdőbe jutva súlyos tüdőkárosodást, szilikózist okoz.

Nem sokkal jobb a helyzet a vegyszerekkel kezelt farmerek esetében sem. Egy-egy ilyen darabnál azonban nemcsak az előállítása veszélyes, hanem a viselése is. Kis mennyiségben az igaz, de célirányos vizsgálatok találtak nehézfémeket és formaldehidet még a legnagyobb márkák – pl. a Lee, a Levi’s és a H&M nadrágjain is.

Szerencsére ezek a maradványok egy alapos mosás után eltűnnek, épp ezért azt a bizonyos mosást egy újonnan vásárolt nadrágnál, még használat előtt érdemes megejteni. Emellett védhetjük magunkat a káros hatásoktól úgy is, ha biogyapotból készült nadrágot vásárolunk és kerüljük a koptatott darabokat.

Ha még többet szeretne megtudni a farmerekről, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik