Élet-Stílus

A 7 legegészségesebb alkohol

Bloody Mary ( Bloody Mary)
Bloody Mary ( Bloody Mary)

Olyan italt keres, amit büntetlenül ihat, akár egész nap nyaralás közben? Mutatunk néhányat.

Még szerencse, hogy az alkoholok sem egyformák. Így aztán akkor sem kell kétségbeesnünk, ha olyan italt keresünk, ami amellett, hogy nem hizlal, tartalmaz némi vitamint és ásványi anyagot, nem okoz pokoli másnaposságot és még finom is… Hihetetlenül hangzik, de van ilyen.

A Gizmodo.com csapata biztosra ment, amikor az egészséges alkoholokat térképezte fel: táplálkozási szakemberrel, sőt orvosokkal is konzultáltak a lista elkészítése során. Így a legegészségesebbek közé kizárólag azok kerülhettek, amik tápértéke, gyümölcs- és zöldségtartalma, antioxidánsszintje azt megengedte.

Még mielőtt sorra vesszük a győzteseket, érdemes megjegyezni, hogy az „egészséges” szubjektív dolog: az alkoholt – legyen az bármilyen fajta – a szervezetünk méreganyagként érzékeli, épp ezért, ha valaki az italozás/koktélozás mellett dönt a nyaralás alatt, jó, ha odafigyel a mértékre, valamint a rendszeres és kiadós táplálkozásra, valamint folyadékpótlásra.

1. vodkaszóda

Előny: azoknak ajánlják, akik italozás közben is hajlamosak a kilókat és a kalóriákat számolni. A vodka ugyanis egyike a legkevesebb kalóriát tartalmazó alkoholfajtáknak: 45 milliliter mindössze 96 kalóriát tartalmaz, a kísérőnek ajánlott szóda pedig semennyit.

Hátrány: nincs tápértéke, a vodka miatt érdemes óvatosan fogyasztani.

2. gin és whisky

Előny: annak, akinek a kalóriák száma mellett az íz is számít, vodka helyett bourbont javasolnak. Ez ugyanis – fajtától függően – ötször ízletesebb mint a vodka és csak alig valamivel több kalóriát tartalmaz: 45 milliliter 97-110 kalóriát.

Hátrány: a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásuk halálos. Érdemes magas cukortartalmú kísérővel inni őket.

3. bor

Előny: az egészségnek egy kis bor még jót is tesz, különösen ha vörös. A tápértéke nagy, egy pohár 4-9%-ban fedezi egy felnőtt napi vas- és 5%-ban a napi magnéziumbevitelét. Mindemellett bőségesen tartalmaz antioxidánsokat és flavanoidokat, melyek jótékony hatását már korábban bizonyították.

4. Manhattan

Előny: az egyik legfinomabb, legízletesebb koktél egészséges is. Hogy mégis miért? Nos, mert bourbonből készül, ami – ahogy azt korábban írtuk – kevés kalóriát tartalmaz. Kell hozzá vermouth is, amiről jó ha tudjuk, hogy az alapja ennek is bor. Mindezek mellett a gyomorkeserű – amit általában a koktélhoz kevernek – jó a csuklásra és megnyugtatja a háborgó gyomrot.

5. Guinness

Előny: talán nem véletlen, hogy a sör készítőinek mottója „A Guinness jót tesz neked”, mert ez bizonyos szempontokból nézve így is van. Például azért, mert sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint azt gondolnánk, 3 dl mindössze 128-at, ráadásul gabonából készül, aminek magas a tápanyagtartalma. És, ha mindez nem lenne elég, a sörnek éppolyan antioxidáns tulajdonságai vannak, mint a vörösbornak.

6. Sangria

Előny: tele van gyümölcsökkel, C-vitaminnal, béta karotinnal, antioxidánssal (flavonoidokkal és polifenolokkal).

Hátrány: a friss gyümölcsök miatt a kalóriatartalma is magasabb. Érdemes olyan receptet keresni, amiben több a gyümölcs és kevesebb a cukor.

7. Bloody Mary

Előny: mind közül a legegészségesebb. Alacsony kalóriatartalom és rengeteg tápanyag. Mi kell hozzá? Vodka, tabasco és só. Emellett paradicsom, ami tele van aktív hatóanyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, nem mellesleg rák ellenes anyagokkal is, csakúgy, mint a zeller és a torma is.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik