Élet-Stílus

Egyre több a drogfüggő baba

csecsemők (csecsemő, újszülött, )
csecsemők (csecsemő, újszülött, )

A receptre felírt gyógyszerek legfiatalabb áldozatai már a születésük után néhány nappal súlyos elvonási tünetektől szenvednek.

Amerikában évente több mint 13 ezer gyermek születik úgy, hogy kicsi szervezetük egyenesen éhezik a narkotikumokra. Születésükkor normálisnak tűnnek, de pár napon belül súlyos tünetek jelentkeznek: reszketés, remegés, hánynak és hasmenésük van. Gyakran belázasodnak, izzadnak, nagyon ingerlékenyek – mondta el Dr. Mary Newport, a tampai Spring Hill Regionális Kórház újszülött intenzív részlegének igazgatója. A kicsik alvászavarokkal is küzdenek, táplálásuk nehézséget okoz, gyakran felsírnak a fájdalomtól, szervezetük ugyanis követeli a megszokott gyógyszeradagot.

Drámai növekedés

Az utóbbi 5 évben drámaian megszaporodott az olyan kisbabák száma, akik így születtek. Dr. Newport becslése szerint idén hússzor annyi hasonló esetet kell majd kezelnie, mint 2007-ben. “Ez borzasztó. Néha úgy érzem, hogy egy újszülött-drogrehabilitációs részleget vezetek.” Annabella csak néhány hetes volt még, de nem tudta abbahagyni a sírást. A nővérek csak úgy tudták elhallgattatni, hogy morfint adtak neki, olyan narkotikumot, amihez hasonlót az anyja is szedett a terhesség alatt. Bármilyen rémisztő is a gondolat, hogy egy ilyen picinek ennyi morfint adjanak, dr. Newport a következőkkel indokolta a terápiás döntést: “Ha nem kezeltük volna, epilepsziás rohamot kapott volna, amibe könnyen belehalhatna.” Az erős görcsök hatására a kicsik légzése leállhat, ami miatt a szív és más létfontosságú szervek nem jutnak oxigénhez.

Sok nő úgy kap rá fájdalomcsillapítókra, hogy orvosuk írja fel nekik. Annabella 20 éves édesanyjához hasonlóan mások is úgy kezdik el szedni, hogy nem gondolnak a függőség kialakulására. “Úgy terveztem, hogy főiskolán tanulok tovább” – mesélte az édesanya. “Nem gondoltam, hogy gyógyszerfüggővé válok.” Mikor váratlanul teherbe esett, úgy döntött, a gyerek kedvéért elvonóra megy. “Szeretnék a kislányom mellett állni, és segíteni neki abban, hogy jó élete legyen.” Annabellának azonban először meg kellett küzdenie az elvonási tünetek fájdalmával. “Tudom, hogy az egész az én hibám. Én tettem ezt vele, és ez nagyon fáj” – tette hozzá a fiatal anya.

Ha kíváncsi arra, miért nem megoldás a terhesség alatti elvonókúra, kattintson ide.

Forrás:

Egyre több drogfüggő baba születik (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik