Élet-Stílus

12 napot alszik egyfolytában

alszik-laptop (alszik, alvás, laptop, )
alszik-laptop (alszik, alvás, laptop, )

A 17 éves boltoni lányt saját édesapja diagnosztizálta az internet segítségével.

Hiába vitték a szülők orvostól orvosig, a 17 éves Shannon Magee rejtélyes betegségére senki sem tudott rájönni. A legtöbben arra gyanakodtak, hogy a látszólag teljesen egészséges tinédzser depressziós, vagy esetleg súlyosan drogfüggő, ezért alszik havonta néha 12 napot is egyfolytában.

A szülők azonban nem érték be ennyivel, végül az édesapja talált rá betegségére, miközben az interneten keresgélt. A feltételezést később az új vizsgálatok is igazolták: kiderült, hogy Shannon Kleine-Levin szindrómában szenved, amit a köznyelvben „Csipkerózsika”-szindrómaként is szoktak emlegetni.

A betegség nagyon ritka, Nagy-Britanniában például mindössze 45 betegről tudnak, az ebben szenvedők rendszeresen szenvednek alvásos rohamoktól. Ilyenkor a nap nagy részében – olykor 22 órán keresztül egyfolytában – alszanak. Az éber időszakban sem urai tetteiknek: Shannon például egy-egy epizód alatt sokkal agresszívabb, van, hogy édesanyjának egymás után 50 SMS-t is elküld, mert nem emlékszik arra, hogy már írt egyet.

Shannon, akinek egyébként két öccse és három húga van, elmondta, amikor ezek az epizódok gyötrik, az olyan, mintha éber kómában lenne. „Be vagyok zárva a saját kis világomba és egyáltalán nem ismerem fel azokat az embereket, akik körülöttem vannak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik