Élet-Stílus

Így strandoljon kisbabával

tengerpart (tengerpart)
tengerpart (tengerpart)

Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezek után kelnek először útra kisgyermekkel. Útravalóként néhány jó tanács Vincze Ildikótól, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosától.

Biztonságos pancsolás

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben vagy építenek homokvárat a parton. Van, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

Kisebb gyermekek a számukra fenntartott gyermekmedencében élvezhetik a legbiztonságosabban a pancsolást. Természetesen nekünk szülőknek is fontos ügyelnünk a higiéniás szabályok betartására: a gyermek épségét a partról vigyázzuk. A kisebbeket be is kísérhetjük, de felnőttek a fürdőzéshez ne használják a gyermekmedencét. A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermekek számára nem javasolt – közölte Vincze Ildikó.

Bőrvédelem a parton

A fürdőzés mellett a gyermekek akár órákat is képesek a parton tölteni. A vízparton azonban könnyebben leéghetünk, így a napsugarak elleni védekezésre még inkább ügyelnünk kell. Az egy év alattiak bőre még különösen érzékeny, számukra akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet. A piciket ezért pihentessük inkább az árnyékban, pancsoláshoz pedig szerezzünk be számukra külön kis medencét, melyet akár egy lombos fa árnyai alatt is elhelyezhetünk.

UV sugárzás

Az UV sugarak hatása azonban árnyékban is érvényesül, fontos, hogy napvédő krémekkel gondoskodjunk a fényvédelemről.

A napozást még a legjobb minőségű krémek használatakor is tanácsos felfüggesztenünk 11 és 15 óra között. Így nemcsak a leégést és annak fájdalmas következményeit kerülhetjük el, de a napszúrást is könnyebben kivédhetjük. Ennek érdekében tanácsos még a kisgyermek fejét minden esetben árnyékolnunk, védenünk az erős napsugaraktól babakocsiban napernyővel, árnyékolóval vagy szellős, nyári sapkával.

A szem védelméről megfelelő napszemüveggel gondoskodhatunk, melyek képesek kiszűrni az UV sugarakat. A gyenge minőségű termékek sötét üvege mögött kitágult pupillák megfelelő UV-szűrő hiányában még több káros sugárzást kénytelenek elnyelni.

Strandoláshoz készítsünk váltóruhát, fürdés után vegyük át a nedves fürdőruhát, így megelőzhetjük a gombás bőrfertőzések kialakulását is. Ezért ne feledkezzünk meg az uszodában a papucs használatáról sem – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász.

A napozó krémek használata

Gyermekek számára mindig a saját korcsoportjuknak megfelelő, magas faktorszámú, lehetőleg illat- és színezőanyag-mentes terméket válasszuk. Legideálisabbak a fizikai fényszűrőket tartalmazó termékek, így a bennük található cink-oxid, vagy titán-dioxid apró lemezkorongok formájában, szorosan egymás mellett elhelyezkedve verik vissza a fényt a maximális védelem érdekében.

A megfelelő hatás elérésének érdekében a napvédő krémeket még otthon vagy a szálláshelyen, indulás előtt vigyük fel. Az éghajlat változásával bizony számolnunk kell azzal is, hogy a tőlünk délebbre eső tájakon az UV sugárzás is sokszor erősebb, mint hazánkban. Ennek megfelelően különösen figyeljünk a fényvédő krémek rendszeres használatára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik