Élet-Stílus

Ezért kell a napszemüveg!

napszemüveg (napsütés, )
napszemüveg (napsütés, )

A védelem hiánya nem azonnal, de 4-5 év után biztosan érezteti hatását.

A Házipatika Szilágyi János látszerészt kérdezte arról, hogy miért kell ma már a napszemüvegnek is a fényvédők között állandó helyet kapnia.

1. Miért kell védenünk a szemünket az UV-sugárzástól?

Az UV-sugarak az emberi szembe jutva károsítják a szemlencsét és fényérzékelő receptorainkat. A védelem hiánya hosszú távon üt vissza: négy-öt nyár alatt jelentősen megnő az esélye a fiatalkori szürke hályog kialakulásának. Ez a betegség manapság már a harmincas-negyvenes korosztályban legalább olyan gyakori, mint öregkorban.

2. Ha széles karimájú kalapot veszünk fel, kiválthatjuk a szemüveget?

A kalap csak a napfény intenzitását csökkenti, de nem szűri ki az UV-sugarakat. Ráadásul a fejfedő karimája nyújtotta árnyék miatt a pupillánk kitágul, kevésbé szűkül össze, mint a tűző napon, és így több UV-sugárzás érheti szemünket.

3. Hogyan védekezhetnek a nap káros sugarai ellen a szemüvegesek?

A dioptriás szemüveget viselőknél az UV-védelem megoldott, mert az optikai szabványok az unióban megkövetelik, hogy mind a műanyag, mind az üveglencséknek megfelelő UV-szűrő rétege legyen. Ha zavarja a szemünket az erős napsugárzás, hordhatunk dioptriás napszemüveget vagy sötétedős dioptriás szemüveget. Ez utóbbi lencséi csak a természetes fényre érzékenyek, tehát a lámpa- vagy neonfényre nem sötétednek el. Jó hír a kontaktlencsét viselőknek: ma már kaphatók az UV-sugarak nagy részét kiszűrő lencsék is.

Ha szeretné tudni, mire figyeljen napszemüveg vásárlásakor, akkor kattintson ide.

Forrás:

5 kérdés, 5 válasz a napszemüvegekről (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik