Élet-Stílus

A tériszony is öregít

Amerikai orvosok szerint 6 évet jelent az életünkből, ha valamilyen fóbiában szenvedünk.

A bostoni Brigham and Women’s Hospital szakemberei megállapították, hogy a napi stressz mellett az olyan – széles körben elterjedt – félelmek is rövidítik az életet, mint a tériszony vagy épp a víziszony. A szakemberek szerint egy fóbiáktól szenvedő, szorongásos beteg átlagosan hat évvel él kevesebbet, mint azok, akiknek nincs ilyen problémájuk.

Hogy ez mitől lehet? Nos, a kutatók úgy találták, hogy a fóbiás idegesség a sejtek szintjén rombolja az egészségünket, ezzel pedig meggyorsítja az öregedési folyamatot. Azoknak az idős nőknek például, akik megmagyarázhatatlan félelmet éreznek a tömegben vagy bizonyos helyzetekben, a vizsgálatok szerint rövidebbek a kromoszómavégeik, mint nyugodtabb társaiknak. (A kromoszómák végén található „sapka”, az úgynevezett telomer hossza azért fontos, mert ez védi a genetikai anyagot a károsodástól.)

A rövid telomerrel rendelkezőknek – korábbi vizsgálatok szerint – nagyobb az esélyük arra, hogy rákot vagy szívbetegségeket kapjanak, illetve nagyobb valószínűséggel szenvednek majd az időskori elbutulástól is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik