Élet-Stílus

Tabutéma: a szájszag

A rossz leheletről nem szokás beszélni. Még a legközelebbi családtagok, barátok közt sem könnyű szóba hozni. Talán a fogorvossal már meg merjük osztani. Pedig mindennapi problémáról van szó.

Többségünk már átélte, milyen kellemetlen egy mégoly kedves emberrel is beszélgetni, ha történetesen rossz szagú a lehelete. Ilyenkor igyekszünk kissé hátrább húzódni. Minél súlyosabb a probléma, annál távolabbról lehet érezni a szájszagot. Bizony akár egy méterre is érződik, ha valakinek súlyos és kellemetlen szájszaga van. Ám reggel, ébredéskor családi körben az igen enyhe, mindössze 10 cm-ről érzékelhető szájszag is kellemetlen – hiszen közel vagyunk egymáshoz!

A másik eset talán még rosszabb: ha érezzük vagy attól tartunk, hogy pont a mi leheletünk kellemetlen. A tenyerébe lehelve mindenki maga is ellenőrizheti szája állapotát, miután azonban a szagokhoz könnyen hozzá lehet szokni, nem biztos, hogy jól mérjük fel, mennyire erős és kellemetlen valójában. A téma igen kényes, így akár az is előfordulhat, hogy valaki nem is sejti, hogy szájszaga van, mert nincs, aki figyelmeztetné. Jó dolog, ha vannak olyan intim kapcsolataink, amelyekben még az ilyen témák is szóba hozhatók.

Hogy mit tehetünk a kellemetlen szagú lehelet ellen? Kiderül a HáziPatika.com oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik