Élet-Stílus

Nyáron több kamasz lesz drogos

A vakáció hónapjaiban több tizenéves kezd inni, dohányozni és kábítószerezni, mint máskor. Amerikai szakértők azt javasolják, hogy a szülők megelőzés gyanánt segítsenek gyermekeiknek hasznos időtöltést találni.

Ilyenkor naponta több mint tizenegyezer serdülő próbálja ki a drogot, ötezer a cigarettát és négyezer-ötszáz a marihuánát egy egyesült államokbeli felmérés szerint, amelynek eredményeit kedden közölte a szervisszaélésekkel foglalkozó egészségügyi szervezet. Mivel a tengerentúlon más a tanév beosztása, a sokkoló adatok júniusra és júliusra vonatkoznak, de a szünidő nyújtotta szabadságérzet Magyarországon augusztusban is tombol.

“Ezek a hónapok rengeteg szabadidővel kecsegtetnek: szigorú órarend és az iskola falai helyett semmittevés és a felügyelet hiánya várja a kamaszokat” – mondta dr. H. Westley Clark, az említett függőségek kezelésével foglalkozó központ vezetője.

Az eredmények a 2002-től kezdődő tízéves időintervallumból, több mint kétszázharmincezer tini megkérdezésével álltak össze. Érdekes, hogy december az egyetlen hónap, amikor az alkohol, a cigaretta és a marihuána kipróbálásának gyakorisága megközelíti a nyárit.

Az év többi részében naponta öt-nyolcezer serdülő kezd inni, három-négyezer dohányozni és körülbelül ugyanennyi marihuánát szívni a beszámoló alapján. A teljes cikket a HáziPatika.com oldalán olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik