Élet-Stílus

Biofagyi a sláger az osztrákoknál

fagyi (fagylalt, )
fagyi (fagylalt, )

Mustár, spárga, gyömbér, diabetikus és szójatejből készült fagylalttal várják idén a hűs csábításra vágyókat Bécs fagylaltozói. Van, ahol 135 féle ízből lehet választani.

Bár a csokoládé-eper-vanília továbbra is rendíthetetlenül tartja magát az eladási listák élén, az osztrákok ma már sokkal nyitottabb fagylaltkultúrával rendelkeznek. Mondhatni, ma már a vevők javasolnak új ízeket.

Kecskesajtból fagyi

Többek között a Schwedenplatzon található olasz fagyizó – amely 1932 óta családi tulajdonban van – választéka összesen 135 különböző fagylaltból áll, köztük olyan egzotikumokkal mint a mustáros túrófagyi, az avokádó- vagy a sáfrányfagylalt. A bécsiek egyébként bevállalós fogyasztók: szívesen veszik a mák- és a kecskesajtfagylaltot is, bár a bazsalikomos paradicsomfagylalt még nekik is sok volt.

A sokszínűségre és a választékra esküszik az osztrák főváros másik nagy fagylaltozóláncának tulajdonosa, Luciano Zanoni is. Ők újításként „joghurtozóval” várják az egészség- és kalóriatudatos nassolókat a belvárosban. A folyamatos keverés mellett lefagyasztott biojoghurtot friss gyümölccsel, magvakkal és édes szószokkal kínálják, így a joghurtfagyi a hagyományoshoz képest sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz.

A bio-hozzávalókra alapozza a boltot az első kerületben található Eisgreißler fagylaltozó is, ahova a biotej a krumbachi tehenészetükből, a biogyümölcsök pedig a saját kertészetükből érkeznek. Itt csak az nem bio, ami külföldről származik: például a kókusz vagy a csokoládé.

Csak természetes alapanyagból

Az uralkodó trendekkel ellentétben 60 éve a hagyományokra épít a 10. kerületben található Tichy, ahol minden évben kínálnak ugyan valami újdonságot a kuncsaftoknak, azok mégis inkább a jól bevált mogyorófagyi és az évtizedek óta a kedvencek közé tartozó sárgabarackgombóc mellett maradnak, ami tejszínes vaníliakrém sárgabarack töltelékkel, pirított mogyoróba görgetve.

Nem kell lemondaniuk a hűsítő élvezetről a cukorbetegeknek és az ételallergiásoknak sem: szinte minden fagylaltozóban kínálnak ugyanis diabetikus és szójafagyit valamint gyümölcs- és vízbázisú sorbeteket. Mindemellett egyre nagyobb a nyomás a vásárlók részéről a biofagylaltok iránt, így a legtöbb tulajdonos regionális és természetes alapanyagokat igyekszik felhasználni – anélkül, hogy ez az egekbe kergetné a hűsítő nyári nyalánkság árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik