Élet-Stílus

Nem aggódunk a „félrekezelt” betegadatok miatt

háziorvosi rendelés (háziorvos, recept, beteg, )
háziorvosi rendelés (háziorvos, recept, beteg, )

Privát E-mail címről, egy viszonylag könnyen feltörhető levelezőrendszeren keresztül küldi a laborleletet egy budai magánklinika. Egy másik szolgáltató egyszerű postai borítékba bújtatva juttatja el a vizsgálati leletet. Mindeközben az ombudsman az egyelőre futurisztikusnak mondható e-receptek miatt aggódik.

Véletlenül keveredett a boríték a gázszámla és a banki értesítő közé. Reflexesen bontottam, és reflexesen olvastam bele. A nagy melegben csak lassan tudatosult bennem, hogy nem én vagyok a címzett. Már csak azért sem lehetek az, mert nem vettem részt foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton. Sőt, a feladóként szereplő magánklinikán sem jártam soha. Bevallom, belenéztem. Megnyugvással konstatáltam, hogy az általam ismeretlen címzett nagyjából egészséges. Bátran folytathatja adminisztrációs munkáját (mert, hogy ez is kiderült a levélből), és bátran részt vehet jövőre is az aktuális éves foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton. Én azonban azt javaslom, legközelebb legyen egy kicsit óvatosabb, és – ha teheti – kerülje a Medicover nevű egészségügyi szolgáltatót. Persze tudom, hogy ez aligha lehetséges, mivel a címzett foglalkoztatója vélhetően hosszú távú szerződést kötött a fent nevezett egészségközponttal.

A Medicover Egészségközpont Zrt. több mint 300 vállalati ügyféllel büszkélkedhet, és a hasonló magánszolgáltatók közül elsőként kapta meg az ISO 9001:2000 speciális egészségügyi szektorra kidolgozott Járóbeteg Ellátási Standard szabvány-kiegészítés kritériumainak való megfelelésről szóló minősítést 2006 decemberében.

A cég honlapján szinte minden megtalálható, ami a potenciális ügyfelet (nem betegről beszélnek, mert az píárilag és marketingileg nem helyes) becsábítja valamely puccos szolgáltatási pontba. Egyetlen dolog maradt le a tájékoztatóról: az adatkezelés mikéntje, ha úgy tetszik, logisztikája. A betérő nem tudhatja, hogy vajon hányan leshetnek bele a leletébe, hány kézen megy keresztül a vizsgálati eredményeit összegző dokumentum, házon belül és házon kívül kik értesülhetnek az esetleges betegségeiről, korábbi műtéteiről.

Példát mutattak

Egyben biztosak lehetünk, a Medicover eleget tett a saját missziós nyilatkozatának, melyben ez olvasható: „a szolgáltatási helyeinken ügyfélbarát, kultúrált (reméljük, az orvostudományban jártasabbak, mint a helyesírásban) környezet kialakításával és fenntartásával elősegítjük az ügyfelek egészségi állapotának javulását, illetve megőrzését, megelégedettségének növelését, tevékenységünkkel példaértékű modellt állítva az egészségügyi ellátási rendszer más szereplői elé…”

Követték a példát. „A laborleleteket a Rózsakert Medical Center (RMC) a páciensi igények maximális kiszolgálásával,  a törvényi kereteken belül adja át pácienseinek” – állítja az a budai magánklinika, amely privát E-mail címről küldi a vérvizsgálat eredményét.

Egy elektronikus levélből – egyebek mellett – kiderült azonban, hogy a szolgáltató egy olyan levelező rendszeren keresztül juttatta el pacienseihez a leleteket, amely viszonylag könnyen feltörhető. A hatályos adatvédelmi előírások „rugalmas” kezelése következtében nemcsak a laboreredmények, de a betegek személyes adatai is – például a taj-száma – elvileg bárki számára megismerhetővé válnak. A magánklinika „kényelmi szolgáltatásának” ezáltal súlyos mellékhatásai lehetnek.

Az RMC egyébként nemcsak a tehetősebb magánszemélyek körében népszerű, de a paciensek között számos ismert színész, zenész, műsorvezető, sőt, politikus is található, akiknek az egészségi állapotán egy ideig igencsak jókat mazsolázna a bulvársajtó. Esetükben bizony hatalmas botránnyal számolhat a klinika, ha adataik napvilágra kerülnének.

Törvényes keretek

Az egészségügyi adatok különleges adatoknak minősülnek, kezelésük csak törvényi felhatalmazás vagy írásos hozzájárulás alapján lehetséges. Minden esetben az adatkezelő kötelessége mindazokat a technikai és egyéb feltételeket biztosítani, amelyek alkalmazásával nem kerülhetnek az adatok illetéktelenek kezébe – szögezték le az adatvédelmi biztos hivatalában.

Az ombudsmani tájékoztatás szerint a jelenlegi adatvédelmi szabályok megfelelően szabályozzák az egészségügyi (szenzitív) adatok kezelését.
A jelenlegi szabályozás szerint egyébként, ha szabálysértést észlel valaki, az adatvédelmi biztoshoz fordulhat. Úgy tűnik, az egészségi állapotunkra vonatkozó adataink „félrekezelése” miatt nem aggódjuk betegre magunkat. Ezt bizonyítja, hogy az ombudsmanhoz általában ritkán fordulnak ilyen típusú panasszal.

Úgy tudni, hasonló okok miatt Jóri András korábban figyelmeztette a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálatot, amely – a paciensek tudta és beleegyezése nélkül – különböző cégeknek továbbított adatokat. A szolgálatot akkoriban a főpolgármester egészségügyért felelős helyettese, Szentes Tamás vezette.

Szép új világ

A tervek szerint végnapjait élik a papír alapú receptek és az ágyak végébe biggyesztett, az idegen látogatók számára jól olvasható kórlapok. Az e-kórlap és az e-recept bevezetésének legfőbb célja, hogy biztonságosabbá és hatékonyabbá váljon a betegellátás – mondogatják az újítás kapcsán az ágazati illetékesek.

A Semmelweis Terv egyik lényeges eleme a nagytérségi ellátásszervezés megvalósítása. Ennek is feltétele, hogy a rendszer különböző telephelyein hozzáférhetőek legyenek a szükséges adatok. A cél, hogy a betegekre vonatkozó adat ott legyen elérhető, ahol a beteg tartózkodik, a háziorvosnál, kórházban, vagy a patikában.

Ez azonban még a scifi kategóriája. Kár ezen aggódni! Elég, ha az adatkezelés jelenje miatt vannak álmatlan éjszakáink!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik