Élet-Stílus

Alkohol van a kólákban

Igaz, csekély mennyiség, de többek között a piacvezető Coca-Cola és Pepsi üdítőiben is van alkohol.

A francia nemzeti fogyasztóvédelmi intézet átfogó italvizsgáló tesztje szerint – melyben összesen 19-féle üdítőt vettek górcső alá -, még ha csak nagyon kis mennyiségben is, de a kólák tartalmaznak alkoholt. Az INC intézetében 19-ből 10 italban találtak alkoholt, egy liter kólában átlagban 10 milligrammot.

Michel Pepin, a Coca-Cola France gazdasági vezetője a kutatás eredményére reagálva elmondta, ha alkohol nyomait találnak az italokban, az kizárólag az előállítás során keletkezhetett.

Németországban korábban is ismert volt, hogy az üdítőitalok kis mennyiségben tartalmazhatnak alkoholt, ezért a gyümölcslevekre és üdítőitalokra vonatkozó 2011-es rendelet 2 gramm per literben állapítja meg a maximális mennyiséget. Az alkohol különböző aromák használatával vagy más összetevők erjedésével kerülhet bele az italba, de külön összetevőként hozzáadva nem.

Az Európai Unióban alkoholtartalmúnak akkor minősíthető egy ital, ha több mint 1,2 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. A kólaitalok 0,001 százalékukkal jóval ezen érték alatt vannak.

Élénkítőszerek az üdítőkben

A kólával kapcsolatban egyébként nem ez az első alkalom, hogy kiderül, “tiltott” szer van benne. A Pemberton-féle eredeti receptet megváltoztató Candler 1881-től kokaint adott az italhoz, így az 1903-as receptváltásig egy pohár kólában nagyjából 9 milligramm volt a narkotikumból is. 1904 után friss kokalevelek helyett a Coca-Cola már kokainkivonás utáni leveleket használt, és a kokainszint mikroszkopikus méretűvé csökkent.

Az italgyártó egyébként a mai napig is ilyen narkotikummentes kokaleveleket használ az üdítő elkészítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik