szerelem (csók, puszi, )
Élet-Stílus

Tudják, hogyan leszünk szerelmesek

Kanadai kutatók először készítettek agyi térképet a szerelemről és a vágyról.

Eddig még soha, senki nem vizsgálta együtt agyunknak ezt a két területét, hogy lássa az aktivitási mintázatukat is – mondta el a kanadai Concordia Egyetem professzora, Jim Pfaus. Nem csoda, hogy a kutatók korábban még azt is elképzelhetőnek tartották, hogy a két érzelem teljesen elkülönül az agyon belül.

A mostani vizsgálat – ami 20 korábbi tanulmány eredményeit elemezte – azt mutatta, hogy bár a szerelem és a vágy az agyban különböző területeket aktivál, ezek mégis kapcsolatban állnak egymással. Azért, hogy a szexuális vágyból szerelem legyen, két agyi terület, az úgynevezett insula és a striátum felelős: az insulsa (sziget) az agykéreg egy rejtett területén, a temporális és az elülső lebeny között, míg a striátum (csíkolt test) mellette, az előagyban található.

A szerelem és a nemi vágy eltérő területeket aktivál a striátumon belül. A szexuális vágy területét – a szexen kívül – általában olyan dolgok izgatják, amelyek eredendően élvezetesek, így például az étel. Ehhez képest a szerelem által aktivált terület abban vesz részt, hogy az élvezettel/jutalommal társuló hatások az eredendően élvezetes dolgok szintjére jussanak az agyunkban.

Némiképp meglepő, hogy a striátumnak ugyanez a része kapcsolatban van a drogfüggőség kialakulásával is. Pfaus szerint erre jó ok van. “A szerelem tulajdonképpen egy szokás, amely a szexuális vágyból formálódik ki, ahogy a vágy elnyeri jutalmát. Ugyanúgy működik az agyban, mint amikor szerektől válik az ember függővé” – magyarázta.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.