Élet-Stílus

A nők negyedében van daganat

A gyakran teljesen tünetmentes, jóindulatú mióma nők ezreinek okozhat akár meddőséget is.

A méh falából kiindulva növő, általában jóindulatú daganat, vagyis a mióma világszerte nők tízezreiben mutatható ki. Mint dr. Ács Nándor, egyetemi docens, a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgató-helyettese a Házipatikának elmondta, a nők 30-40%-ánál tapintással, 50%-ánál ultrahanggal, míg 70%-ánál a boncolás során találtak miómát.

A daganatok általában 1-2 centiméter átmérőjűek, de előfordul – igaz ritka -, hogy focilabda méretű göböt távolítanak el a páciensből. Kialakulásában főleg a genetikai hajlam játszik szerepet, emellett a hormonok, az ösztrogén és a gesztragén is. A szakértő szerint az, hogy a mióma tünetmentes-e, az elhelyezkedésétől függ: az esetek körülbelül felében kifelé nő, ekkor nem okoz kellemetlenséget. Ha azonban a méh belső felszíne felé nő, akkor bő, görcsös, darabos vérzést okoz.

Ennél nagyobb gond, hogy az esetek egy bizonyos részében meddőséghez vezethet. A szakember szerint az, hogy a gyerekvállalási kedv kitolódott 30 év felé, és a miómáknak van idejük kifejlődni, mindenképpen aggodalomra ad okot.

Ha kíváncsi, hogy hogyan gyógyítják, kattintson ide.

Forrás:

A nők egynegyedében van daganat (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik