Élet-Stílus

Nem lesz gyógyszer a kankóra?

kutató (kutató, )
kutató (kutató, )

A második legelterjedtebb nemi betegségnek az antibiotikum lassan meg se kottyan.

Az óvszer- és a megfelelő antibiotikum-használat most minden eddiginél fontosabb, hívta fel a figyelmet múlt szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A legfrissebb jelentések szerint ugyanis egyre több országban észlelik a gonorrhea, más néven kankó azon változatát, ami ellenáll a bevett antibiotikumos kezelésnek.

Világszerte legalább 106 millió új gonorrheás esetről érkezik hír évente, az antibiotikum rezisztens változatokat pedig már Ausztrália, Japán és Nagy-Britannia mellett, Franciaországban, Norvégiában és Svédországban is észlelték. A betegség azért lehet nagyon veszélyes – túl azon, hogy az egyik legelterjedtebb nemi betegség a chlamydia után -, mert a nőknél olykor tünetmentes is lehet, ám a betegség következményeként meddőség alakulhat ki.

Emellett a kankó férfiaknál és nőknél egyaránt további egészségügyi problémákért felel: növeli a HIV-fertőzés, a vetélés és a halva születés esélyét, az újszülötteknél pedig vakságot okozhat.

Dr. Manjula Lusti-Narasimhan, a WHO egyik szakembere elmondta, a gonorrhea eddig már számos antibiotikum-fajta ellen rezisztens: így majdnem teljesen hatástalan ellene a penicillin és a tetraciklin. A legújabb vizsgálatok szerint a baktérium már a cefalosporinok – a betegség még hatékony gyógyszerei – ellen is ellenállóképességet mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik