Élet-Stílus

Ételmaradékból virágföld?

Magyarország legnagyobb szállodája tovább zöldült.

Energiatakarékos izzó, szelektív hulladékgyűjtés, takarékos vízhasználat: a környezettudatos gondolkodás alaptételeit ma már bárki, álmából felkeltve tudja sorolni. Ettől függetlenül „élesben” mégis kevesen művelik: mert „macerás”, vagy mert „mindig elfelejtik”, és az sem ritka, aki szerint ez az egész igazából egyáltalán nem is fontos.

Magyarország legnagyobb szállodája, a Hotel Hungaria és a vezetősége nem így látja, és már jó néhány éve aktívan kiveszik a részüket a környezet óvásában. Ahogy Krausz György, a BW Hotel Hungaria és a Danubius Hotel Arena igazgatója elmondta, 2010-ben indították a „Danubius goes green” projektet, melynek célja, hogy a szállodák ne terheljék feleslegesen a környezetet. Hogy ez mit jelent? Az igazgató szerint a hotelekben ma már magától értetődő, hogy szelektíven szedik a szemetet, odafigyelnek arra, milyen és mennyi tisztítószert használnak – ha valaki nem kéri, annak például nem mosnak naponta ágyneműt –, de az is, hogy a most 40 éves cég minden évben csatlakozik az olyan – adott esetben világméretű – kezdeményezésekhez, mint a Föld órája.

Így lesz a meghagyott reggeliből tápanyag a virágoknak

Ezek után nem akkora meglepetés, hogy az ország legelső komposztáló berendezése is a Hotel Hungáriában kapott helyet. A gép, ami egyszerre 50 kilogramm szerves hulladék – nevezzük nevén, moslék – feldolgozására képes, a maradékokból – vagyis a halakból, húsokból, zöldségekből, gyümölcsökből és a konyhai munka során keletkező papírokból – komposztot csinál, amit később újra lehet hasznosítani.

Hogy ez miért jó? Nos azért, mert ezt az amúgy biológiailag lebomló hulladékot így nem kell elszállíttatni, hanem a szállodában is hasznosíthatják (időt, energiát és persze pénzt spórolva). Az épület aljában felállított hipermodern eszköz ugyanis helyben végzi a feladatát: bedarálja a maradékot, és néhány nap múlva tiszta és steril komposztot állít belőle elő.

Krausz Györgynek arra is volt válasza, hogy mire használ majd a szálloda ekkora mennyiségű komposztot. Mint elmondta, a szállodában lévő növények földjét helyettesítik vele. Ha pedig ennél nagyobb mennyiség keletkezne, akkor összebeszélnek a szállodacsoport vidéki tagjaival, ahol a jó minőségű komposzt fogyóeszköz.

Még van mit tanulnunk

A szálloda a készüléket egyébként egy svéd hulladékfeldolgozással és -hasznosítással foglalkozó cégtől, a Joraformtól kapta, ami immár 25 éve foglalkozik komposztálással. Magyarország mellett most további három országban, Ausztriában, Horvátországban és Szlovákiában telepítettek készülékeket, Olaszországban pedig a Garda-tó környékén lévő 9 önkormányzattal együttműködésben, 432 géppel reformálják a szerves hulladék kezelését.

Európában egyébként Svédország élen jár a hulladék kezelésében: a szemét 99%-át energiaként, vagy más újrahasznosított anyagként használják fel, sőt, az ország központi fűtését is hulladékból nyert anyagokon és ételmaradékból nyert biogázból oldják meg.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.