Élet-Stílus

Nem vigyáznak a bőrükre a magyarok

napozás (napozik, naptej, )
napozás (napozik, naptej, )

Mielőtt beköszönt a kánikula, érdemes felkészülni.

Elsősorban a fiatalok azok, akik hajlamosak figyelmen kívül hagyni az erős UV-sugárzásról és annak veszélyeiről szóló figyelmeztetéseket. A Szinapszis Kft. friss kutatásából legalábbis az derült ki, hogy a 35 év alatti korosztály – közülük is minden ötödik – a nap bármely szakaszában bátran napozik, az esetek többségében fényvédőkrémek nélkül.

A WEBBEteg.hu-nak készített felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok fele szereti a napfényt, ezért a teljes lakosság fele rendszeresen napozik is. Elővigyázatosak azonban egyáltalán nem vagyunk: az aktív napozók 70%-a nem használ fényvédőkrémet, és csupán 20% körül van azoknak az aránya, akik részt vettek melanomaszűrésen.

Már online is vizsgálhatjuk anyajegyeinket

Vizsgáló 2.0 néven a WEBBeteg.hu áprilisban indított új alkalmazást, amelynek része egy a melanoma szűrésére alkalmas online anyajegyvizsgáló. Az alkalmazás egy az anyajegyről készült jó felbontású fotó feltöltése után figyelmeztet az esetleges rosszindulatú elváltozásokra. A szakorvosok segítségével létrehozott online vizsgáló a szűrésre és az orvoshoz fordulás fontosságára hívja fel a figyelmet, nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik