Élet-Stílus

Nagyobb eséllyel halunk meg a születésnapunkon

szülinap (szülinap, torta, család, )
szülinap (szülinap, torta, család, )

A nagy napon állítólag megnövekszik a szívroham, az agyvérzés, az elesés, sőt még az öngyilkosság valószínűsége is.

Arra, hogy a születésnap és a halál időpontja között összefüggés lehet, egy 40 évnél is tovább tartó tanulmány végén jutottak a szakemberek. Eredményeik szerint a születésnapokon megnő a szívrohamok, az agyi érkatasztrófák száma, valamint a miattuk bekövetkező halálozások, több az elesés és az öngyilkosság.

A 60 évesnél idősebbek esetében 14%-kal nagyobb volt a valószínűsége, hogy valaki a születésnapján hal meg: a jeles napokon jelentősen (18,6%-kal) nőtt a szívrohamok előfordulási aránya, ami elsősorban a férfiakat sújtotta. Ezzel szemben az agyi érkatasztrófa (aminek az esélye 21,5%-kal nőtt ebben az életkorban) zömmel női áldozatokat követelt.

“A születésnapok a vártnál jóval gyakrabban végződnek az ünnepelt halálával” – mondta Vladeta Ajdacic-Gross, a zürichi egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a kor előrehaladtával egyre nő a születésnapi halálozás kockázata. “Az egyik legérdekesebb eredmény, hogy a születésnapokon több öngyilkosság történik, igaz, csak a férfiak körében – mutatott rá Lewis Halsey, a londoni Roehampton Egyetem munkatársa. – Talán a férfiak hajlamosabbak rá, hogy nyíltan vallomást tegyenek a boldogtalanságukról, amikor úgy vélik, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítanak rájuk.”

A tanulmányból kiderült az is, hogy többek között William Shakespeare-t és Ingrid Bergmant is a születésnapján érte a halál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik