Élet-Stílus

Ezért esik jól buli után a hamburger

gyorskaja (gyorskaja, )
gyorskaja (gyorskaja, )

Ha keveset alszunk, kikapcsol a belső kontroll, ami lebeszélne minket a gyorséttermekről.

Chips, hamburger, édesség egyre megy: ha kimerültek és álmosak vagyunk, gondolkodás nélkül vetjük rá magunkat ezekre, hogy visszanyerjük az energiánkat. Függetlenül attól, hogy tudjuk, egészségtelenek és attól is, hogy máskor még csak rá se néznék ilyesmire. A jelenség okát a Columbia Egyetem és a St. Luke’s Roosevelt Hospital Center, valamint a California Egyetem tudósai két kutatás keretében próbálták megfejteni.

Az első vizsgálat azt bizonyította, hogy a zsíros ételek kívánása szoros kapcsolatban áll az agy jutalmazó központjának aktivitásával. Az agyunknak ez a területe ugyanis jóval aktívabb, ha korábban keveset aludtunk, mint egyébként.

Eközben a Califorinia Egyetemen azt találták, hogy kimerülten az agy frontális kérgében lévő terület, ami a viselkedés kontrollálásában és a komplex döntések meghozásában segít, kevésbé aktív. Vagyis, ha fáradtak vagyunk, akkor nem működik agyunkban az a funkció, ami meggátolná, hogy egészségtelen ételt válasszunk.

Megoldás? Nos, a tudósok azt javasolják, hogy ilyen esetekre még csak véletlenül se tartsunk otthon nassolnivalót. Ehelyett töltsük fel a kamrát és az íróasztal környékét is friss és energiában gazdag gyümölcsökkel, amik ugyanúgy csillapítják a szervezet látszólag csillapíthatatlan energiaigényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik