Élet-Stílus

Estélyi borból

Ha már csokoládéból készül ruha, akkor miért ne lehetne kedvenc italunk is alapanyag?

Azt már régóta mondogatják, hogy a bor jót tesz az egészségnek, de mi a helyzet a ruhatárral? Vajon egy üveg kellemes vörös feldobhatja a szekrényt is? Úgy tűnik, hogy néhány éven belül erre a kérdésre is igen lesz a válasz. A University of Western Australia tudósai összefogva Donna Franklin művésznővel legalábbis ezen dolgoznak.

Gary Cass, ausztrál tudós épp cellulózt igyekezett előállítani, amikor mintegy véletlenül felfigyelt arra, hogy a bor tetején – szabad levegőn hagyva – egy idő után, vékony, hártyaszerű anyag jelenik meg, ami nagy mennyiségben tartalmaz egy úgynevezett Acetobacter baktériumot. Donna Franklinnel összefogva a baktériumot arra használta, hogy szövetet növesszen az alkoholból.


Alkoholból növesztették – Forrás: http://bioalloy.org

Nem sokkal később már el is készült az alkoholból készült ruhák első néhány prototípusa: a páros sikeresen növesztett szövetet vörös és fehérborból, valamint sörből is. Az anyagból a tervező csinos ruhákat készített, a kollekciónak pedig nevet is adtak: így született meg a Micro’be’.

A ruhákkal az egyetlen probléma, hogy a fel- és levételük nehézkes, arról nem is beszélve, hogy csak kevesen vannak azok, akik egész nap alkoholszagot szeretnének magukból árasztani. A kutatók ezért most azon dolgoznak, hogy kiküszöböljék ezeket a hibákat, hogy a szövet minél hamarabb kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik