Élet-Stílus

Egészséges a kétfejű brazil baba

kétfejű-baba (sziámi ikrek, Emanoel és Jesus)
kétfejű-baba (sziámi ikrek, Emanoel és Jesus)

Az édesanya Emanoelnek és Jesusnak nevezte el a gyermekét.

Bár az orvosok komolyan aggódtak, hogy sikerül-e minden komplikációtól mentesen világra segíteni az újszülöttet, a félelmük végül alaptalannak bizonyult. Maria de Nazare a hétvégén császármetszéssel – a hagyományos szülés ugyanis rá és a babára is életveszélyes lett volna – életet adott első gyermekének.

A műtétet végző orvos – sőt az anya is – az utolsó pillanatig azt hitte, a nő ikrekkel várandós, csak a műtét előtti utolsó ultrahangon derült ki, hogy a két babának két feje, viszont közös szíve, tüdeje és emésztőrendszere van. A szülés ennek ellenére jól sikerült, a mama és gyermeke(i) is egészségesek.


Egyelőre nem akarnak műtétet – Forrás: Yahoo News

A Santa Casa kórház igazgatója elmondta, egyelőre épp ez az oka annak, hogy eszükbe se jut, hogy műtéttel eltávolítsák az egyik fejet. Azokban az esetekben ugyanis, amikor az egyik agy nem fejlődött ki teljesen, a gyermek egészsége érdekében, műtéttel el szokták távolítani a kevésbé fejlett fejet.

Egészséges kétfejű sziámi ikrek egyébként ritkán születnek: az elmúlt 200 évben mindössze 14 ilyen esetet dokumentáltak. Érdekes, hogy Brazíliában idén ez már a második alkalom volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik