Élet-Stílus

40 év felett könnyebb éhezni

tányér (tányér)
tányér (tányér)

Már az idősebb generáció tagjai között is egyre több az anorexiás beteg.

A szakemberek egyelőre még nem tudják, hogy az evési rendellenességeket övező kiemelt figyelemnek, vagy a modern orvosi módszereknek köszönhető-e, hogy egyre több embert szűrnek ki anorexiás, vagy bulimiás tünetekkel, az azonban biztos, hogy az érintettek száma évről évre nő – számolt be az ABC hírcsatorna.

Ennél is rosszabb hír, hogy ma már egyáltalán nem csak a fiatal felnőttek miatt kell aggódni, de az idősebb korosztály miatt is. Egyre tipikusabb ugyanis, hogy a 40-es, 50-es éveikben járó nők esnek az anorexia vagy a bulimia fogságába, aminek a legfőbb oka általában valamilyen magánéleti válság – például a válás – vagy a megnövekedett munkahelyi stressz. Mint az 59 éves Judith Shaw esetében, aki azután kezdett őrült diétába, miután férje 35 évnyi házasság után beadta a válópert. “Be akartam bizonyítani a világnak, hogy erős vagyok, miközben belül rettegtem attól, hogy egyedül fogok maradni” – mondta.

Az idősebb nők ráadásul könnyebben tudják magukat észrevétlenül sanyargatni: a fiatalokon ugyanis szüleik, barátaik könnyen észreveszik, ha lefogynak jó néhány kilót, vagy ha megváltoztatják étkezési szokásaikat, ez rájuk azonban nem feltétlenül igaz. Sőt, a 40-es, 50-es korosztályban a fogyókúrázás nem rendellenesség, még csak nem is furcsa.

Pedig az esetükben a túlzásba vitt, kóros diéta sokkal veszélyesebb lehet, mint a fiataloknál: a szervezetet ért károsodás – az agy, a szív és a csontok esetében – adott esetben visszafordíthatatlanok, és szélsőséges esetben halált okozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik