Élet-Stílus

Eldőlt: a férfiak asztala mocskosabb

számítógép (számítógép, rendetlenség)
számítógép (számítógép, rendetlenség)

Gond azért a nők asztalával is jócskán van, de a férfiakén úgy tűnik, messze több a baktérium.

A munkaasztalon nem könnyű rendet tartani: egyrészt azért, mert a munkaterületen értelemszerűen nem a makulátlan rend a legfontosabb, másrészt mert a munka melléktermékeként állandóan újratermelődő dolgok – legyen az papír- vagy irathegy, kávéscsésze, étel vagy épp íróeszköz – gondoskodik arról, hogy sose lehessen igazi rend.

A San Diego Egyetem kutatói a közelmúltban arra voltak kíváncsiak, hogy melyik nem oldja meg jobban az asztal rendben és higiénikusan tartását. Ehhez a legkülönfélébb munkahelyekről gyűjtöttek mintákat New Yorkban, San Franciscoban és Arizonában. Mindent jól górcső alá vettek, székeket, telefonokat, billentyűzeteket, majd a minták mellé lejegyezték, hogy milyen nemű illetőtől származnak.

Az eredményeket vizsgálva kiderült, hogy baktériumtenyésztésben a férfiak nyertek, ami közel sem jelenti azt, hogy a nők asztala mindig kifogástalan volt. Scott Kelly, a kutatás egyik résztvevője elmondta, a férfiaktól származó minták felületén általában több bakteriális sejttelepet találtak, mint a nők mintáiban.

A szakember szerint ez nem feltétlenül az egyéni higiéniás szokások miatt alakult így – bár annak is komoly szerep jut -, hanem a két nem különbözősége miatt. A férfiak ugyanis általában véve nagyobbak, mint a nők, így sokkal nagyobb felületen érintkeznek az asztalukkal. Arról nem is beszélve, hogy – az erre vonatkozó vizsgálatok szerint – kevesebbszer mosnak fogat és kezet, mint a nők, ami az asztalukon is nyomot hagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik