Élet-Stílus

A nagy mell nagy bajba sodorhat?

Van olyan, hogy a hír, miszerint a nők mellmérete minden eddiginél nagyobb, rossz.

Azt, hogy az utóbbi években általában sokat nőtt a nők mellmérete, mi sem bizonyítja jobban, mint a vásárolt melltartók átlagos mérete: ez a felmérések szerint az utóbbi időben 34B-ről 36C-re ugrott. De nemcsak a mellek, hanem a csípő is folyamatosan nő, és ez már okot ad aggodalomra. A korábbi tudományos vizsgálatok szerint a súlygyarapodás a menopauzát követően kialakuló mellrák egyik legfőbb oka.

Egy későbbi mellrák esetleges kialakulásának másik fontos rizikótényezője a korai pubertás. A mai tinédzsereknél ez is teljesül: minden eddiginél korábban kezdenek érni, Amerikában a gyerekek 15%-ának már 7 éves korában nőni kezd a melle.

Miért baj, ha nagy a mell?

Nos a kutatók szerint a szervezet a toxikus anyagokat a zsírszövetben raktározza el, így például a mellben is. Minél nagyobb a mell mérete, annál nagyobb „tér” áll a rendelkezésre olyan káros anyagok tárolására, mint a poliklorinát-bifenil (PCB), ami egy olajos, szagtalan és íztelen anyag, és ami ma már szinte mindenben megtalálható. Az anyag a bejutása után hosszú hónapokig képes a szervezet zsírszöveteiben maradni.

Ám még ennél is nagyobb baj, hogy a PCB gátolja az egyik legfőbb női nemi hormon, az ösztradiol termelődését, és ösztrogénfüggő mellrák esetében táplálja a rákos sejteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik