Élet-Stílus

Tönkreteszi a fogat a fogmosás?

fogmosás (fogkrém, fogkefe, )
fogmosás (fogkrém, fogkefe, )

Nagyon úgy tűnik, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és mennyit mossuk a fogainkat.

Joggal gondolhatnánk, hogy ha létezik dolog, amit képtelenség túlzásba vinni, akkor az a fogmosás. Pedig úgy tűnik, hiába van jó hatása, ha többször súroljuk a fogainkat, mint kellene, azzal nagyobb kárt okozunk, mintha egyáltalán nem mosnánk őket.

Hogy is van ez? Nos, az amerikai fogorvosok szerint – akik a közelmúltban erre vonatkozó tanulmányuk eredményét a New York Times cikkében tették közzé -, az, aki minden étkezése után közvetlenül fogkefét ragad, gyakorlatilag halálra ítéli a fogait. De legalábbis komoly károkat okoz a fogzománcban és az alatta levő dentinben.

Ennek oka, hogy étkezés után a szájban megnő a sav szintje, ami körbeveszi és marni kezdi a fogakat is. Ha az étkezés után fél órával nekiállunk fogat mosni, akkor ezt a savat sokkal mélyebbre juttatjuk a fog felszínén, mint ahova magától jutott volna. A jelenséget a fogorvosok étkezések után is megfigyelték, de sokkal látványosabb volt a káros hatás, ha valaki szénsavas üdítő után mosott azonnal fogat. Épp ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy evés és ivás után várjanak minimum 30 percet és csak utána álljanak neki a tisztításnak, mert ezzel minimálisra csökkenthetik a fogaik károsodását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik