Élet-Stílus

Hárompercenként gyilkol a férfiak réme

Szacsvay László színművész az életét köszönheti annak, hogy időben felfedezték a prosztatarákot a szervezetében. A betegek száma az egész világon – így hazánkban is - évről évre nő.

Míg Európában a férfiak 4-5 évvel, itthon 5-8 évvel korábban halnak meg, mint a nők. A születéskor várható életkoruk egész Európában alacsony, ráadásul a megelőzhető betegségeknél a halálozási arány minden férfi korosztályban indokolatlanul magas. Az idő előtti halálozás okai között kiemelt helyet foglal el a rákbetegség. A férfiak körében leggyakrabban diagnosztizált daganatos fajta – a tüdőrák mellett – a prosztatarák. Hárompercenként hal meg miatta valaki a világon.

Európában az idősebb férfiak körében a prosztatarák mintegy 3 millió embert érint. A halálozási ráta Kelet-Európában a legmagasabb, ezen belül is „vezető” szerep jut Magyarországnak: évente 4500 új beteget regisztrálnak, és 1400-an halnak meg prosztatarákban. A betegség kialakulásában mind az öröklött hajlam, mind a környezeti tényezők, az életmód szerepet játszhatnak. A Férfiak Nemzetközi Hetében a Magyar Rákellenes Liga újabb segítséget kínál a férfiaknak a prosztatarák időben történő felismeréséhez és a tudatos gyógyuláshoz.

„A férfiak vakmerőek, többet dohányoznak és isznak. Nem szeretnek gyengének mutatkozni, túl büszkék, ezért nem mennek orvoshoz és nem működnek együtt az egészségüggyel. A halálozási többlet 2/3-ad része jórészt ebből adódik” – hangsúlyozta prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a „gyengébbik” nem védelmében tartott sajtótájékoztatón. Pedig az időben felismert prosztatatumor jól kezelhető.

Szacsvay: mindennél jobban akartam élni!

„Ha nem figyeltem volna oda, hogy a testem másként viselkedik, mint szokott, ma nem beszélgethetnénk – erősítette meg az elnök szavait Szacsvay László színművész, aki hat évvel ezelőtt észlelte azokat a figyelmeztető jeleket, amelyekről később bebizonyosodott, hogy a prosztatarák tünetei.

Szacsvay azért ment el a kútvölgyi kórház ügyeletére 2005-ben, mert kiütések jelentek meg a testén, amelyek elviselhetetlenül viszkettek, s valamiféle csípésre vagy allergiára gyanakodott. Kapott gyógyszert, s egy idő után ez a probléma el is múlt, az allergiatesztek sem mutattak ki különösebbet. A teljes kivizsgálást érintő urológiai kontrollon azonban kiderült: prosztatarákja van.

„Emlékszem, fél órát ültem a kocsiban az eredményekkel a kezemben, és nem tudtam megszólalni. Azt gondoltam: ennyi volt, vége. Ilyen helyzetben csak az önirónia, a humor és a feltétlen, ösztönszerű élni akarás tud segíteni az emberen. Mindenből viccet csináltam, miközben egyre erősebb és erősebb lettem. Mindenáron meg akartam gyógyulni” – emlékszik vissza a történtekre a színész.

Az eredményes kezelésnek és műtétnek köszönhetően az orvosoknak sikerült eltávolítaniuk a tumort, és úgy ítélték meg, hogy nincs szükség sugárkezelésre vagy kemoterápiára. Szacsvay pályafutása töretlenül folytatódott, jelenleg is több színdarabban játszik, és támogatja a Magyar Rákellenes Liga munkáját.

Mentsük meg a férfiakat!
A június második hetében megrendezett Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából a Magyar Rákellenes Liga felhívja az 50 év feletti férfiak figyelmét, hogy ha több, mint egy éve nem vették részt prosztata vizsgálaton, forduljanak orvosukhoz. Emellett honlapjukon elindítják a prosztata egészségével kapcsolatos „Orvos válaszol” rovatot, ezzel segítve azokat, akik a háziorvossal vagy urológussal való személyes konzultáció előtt szeretnének általában tájékozódni a prosztataproblémákról, szakember segítségével.

 

Alattomos, de szelídíthető

A betegség szerven belüli elhelyezkedés esetén nem okoz különösebb tünetet, szinte észrevehetetlen. Akár évekig lehet tünetmentesen élni vele, tehát mikor már tényleges panaszokat okoz, akkor többnyire csak csillapítani lehet a terjedést. Az előrehaladott stádiumú tumorok esetében intő jel lehet: a vizelettartási, illetve vizeletürítési problémák megjelenése, – igaz, ugyanezeket a tüneteket a prosztata ártalmatlan megnagyobbodása is okozhatja – valamint a vérvizelés és csontfájdalom.

„A prosztatavizsgálattól egyik férfinak sem kell tartania. A vizsgálat legfeljebb csak kellemetlen, de nem fájdalmas. A fizikális ellenőrzést egy vérvétellel egészítjük ki, hogy kizárjuk a szervezetben található rosszindulatú sejtek jelenlétét. Ha mégis rosszindulatú sejtek indulnának burjánzásnak, akkor is van megoldás: előrehaladott stádiumban lassítható a daganat növekedése, korai stádiumban pedig teljesen visszafordítható. Akár műtéttel, akár ultrahangos eljárással” – mondta Szűcs Miklós urológus főorvos.

A nők sem dőlhetnek hátra

Bár a nőket ez a betegség közvetlenül nem érinti, a szakemberek arra biztatják a szebbik nem képviselőit, hogy figyelmeztessék párjukat a megelőzést jelentő rendszeres szűrővizsgálatokra. A férfiak ugyanis hajlamosak magukban rágódni, ha valami szokatlant érzékelnek, pedig több szempontból sincs ennek értelme.

„Erős, óvó, védő szerepet töltenek be a családban, nem fogadják el a gyengeséget, a problémáikat titkolják, vagy egyedül akarják megoldani. Éppen ezért a férfiak szűrése a nők felelőssége is, hogy ha már párjuk struccpolitikát folytat, legalább ők igyekezzenek rávenni arra társaikat, hogy menjenek el az urológushoz. Tegyünk értük, mert fontosak nekünk!” – hívta fel nőtársai figyelmét dr. Vasváry Artúrné, a Liga tiszteletbeli elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik