Élet-Stílus

Nyilvános vécének nézik a strandokat?

strand (strand, palatinus, )
strand (strand, palatinus, )

Kétségbeejtő állapotok uralkodnak az amerikai medencékben.

Ahogy az egy áprilisban készült felmérésből kiderült, ötből egy amerikai lelkiismeret-furdalás nélkül belevizel a nyilvános medencékbe és látszólag nem törődik vele, hogy ezzel nemcsak saját, de a többi fürdőző egészségét is veszélyezteti.

Az amerikai Vízminőségi és Vízegészségügyi Tanács még áprilisban rendelt meg egy erre vonatkozó felmérést, melynek eredményét nemrég nyilvánosságra is hozták. Eszerint 1000 amerikai felnőttből legalább 200 elkövette már azt a „bűntettet”, hogy belepisilt a medencébe. És ez a szám csak azokat jelzi, akik tettüket be is vallották: a szakemberek szerint ennél jóval többen vannak azok, akik pisiltek már medencébe, de ezt nem szeretnék beismerni.

Dr. Chris Wiant, a Tanács elnöke elmondta, hiába viselkednek a felnőttek szobatisztán szárazon, ha a vízben megfeledkeznek erről csak azért, mert a medencébe minden következmény – és a lebukás veszélye nélkül – belepisilhetnek.

A klór se segít mindenen

A többség nincs tisztában azzal, hogy egy ilyen „baleset” akár az összes többi fürdőző egészségére is hatással lehet, sokan ugyanis azt hiszik, a medencékben lévő klór eltüntet mindenféle kórokozót, ami a vízbe kerül. Például pisiléssel, de nem csak azzal. A baktériumok egy további nagy hányadát olyanok viszik a vízbe, akik a merítkezés előtt nem zuhanyoznak.

Persze – mondják sokan joggal -, pont az ilyen esetekre van a medencékben klór, és ez részben igaz. Mert a klór elpusztítja ugyan a baktériumok egy részét, ám ha a hatékonyságát a rendszeres vizelet gyengíti, akkor haszontalanná válhat egy komolyabb, például a testen behurcolt baktériummal szemben.

Hogy strandoljunk biztonságosan?

1. Az első és legfontosabb dolog, hogy mielőtt csobbanunk, alaposan lezuhanyozunk.
2. A következő lépés, hogy ellenőrizzük a medence vizének minőségét, a baktériumok egy részét ugyanis bárki, szabad szemmel is észreveheti.
3. Ha nem látjuk a medence alját, vagy a víz homályos, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy a tisztítóberendezés nem működik elég hatékonyan.
4. Egy újabb jel, hogy ideje elhagyni a medencét: az égő, szúró szem, amit a klórral keveredő vizelet irritáló hatása is okozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik