Élet-Stílus

Jók vagyunk tejivásban

tej (tej, )
tej (tej, )

Bár európai viszonylatban jó helyen állunk a napi 1,8 decis fogyasztásunkkal, ez még mindig elmarad az ajánlott fél litertől.

Június 1-jén már 55. éve a világon 160 országban ünneplik a legfontosabb kalciumforrásunkat, a tejet. A nemzetközi eseményt korábban a Nemzetközi Tejszövetség kezdeményezte, később az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete vette át a világnap szervezését, melynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és az egészséges táplálkozásban játszott szerepére.

A magyarok jó tejivók

Egy a tavalyi adatokat összesítő felmérés szerint a magyaroknak nincs okuk szégyenkezni, ha a tejivás kerül szóba: szemben az uniós és a világátlaggal, 2011-ben naponta 1,8 litert, egész évben pedig 67 litert ittunk, ám még ez a mennyiség is elmarad attól, amit a szakemberek javasolnak. A világátlag egyébként fejenként 33 liter évente: a legtöbb tejet Ausztráliában isszák, ez  évente fejenként 93 liter, míg a legkevesebbet Délkelet-Ázsiában, ahol ugyanez a szám évente mindössze 5 liter.

Napi fél liter: az orvosok szerint ennyi lenne az a tejmennyiség, amit mindenkinek meg kellene innia. Hogy miért? Mert a tej magas vitamin- és ásványianyag tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, emellett a benne található anyagoknak köszönhetően kiemelkedő az immun- és a csonterősítő hatása.

8 évezrede isszuk

A tejfogyasztás kezdetét régészeti leletek alapján a történészek i. e. 6000 környékétől, Törökország területéről datálják. Ennek ellenére a rendszeres tejfogyasztók a vonaldíszes kerámia kultúra területén – vagyis a mai Magyarország, Ausztria és Szlovákia térségében – éltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik